Şırnak`ta Tarım Ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Tarım ve Orman bakanlığı tarafından Şırnak’ta Tarım ve Orman sektörü değerlendirme toplantısı yapıldı.
Şırnak Tarım ve Orman sektörü değerlendirme toplantısına, Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Koordinatörleri Tuncay Demir ve Sezgin Karadeniz, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanı İbrahim Yüzer ile Şanlıurfa Orman İşletme Bölge Müdürü Cevdet Çiçek, Ak Parti il Başkanı Halil İbrahim Erkan, Tarım ve Orman İl Müdürü Selman Demirel ve kurum müdürleri katılımıyla bir otelde gerçekleştirdi.
Sektör toplantısında konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, “Şırnak uzun yıllardan beridir terör hadiseleri yüzünden çok zorluklar çekti. Çok büyük yaralar aldı ve bu sadece ekonomik anlamda değil, hem sosyal ve psikolojik anlamda büyük travmalar yaşadı. Ama devletimiz Şırnak’a gereken önemi gösterip, yeniden imar ve inşa noktasında gayret içinde oldu. Bakanlığımız olarak yörede çalışmalarımız var. Tarım, orman, hayvancılık alanlarında hizmetlerimiz devam ediyor. Biz merkez ve yereldeki paydaşlarımızla Şırnak için yapılacak ne varsa, bunu yapmakla mükellefiz. Biz iki gündür burada çalışmalarımız yürütüyoruz. 15 projeye yakın proje hazırlamışlar. Bunun üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Biz sivil toplum kuruluşları, oda temsilcileri ile birlikte karar vereceğiz. Arkadaşlarımızın verdiği bilgiler doğrultusunda meyvecilik anlamında çok değerli bilgiler verdiler. Orman içi alanlarda hem hayvancılığı, meyveciliği geliştirebiliriz. Devletimizin destekleriyle bunu daha da geliştireceğiz. Biz Şırnak için topyekûn seferberlik başlattık. Yapacağımız çalışmalarda Şırnaklıların bunu talep etmesi lazım. Yaptığımız bir serayı 2 yıl sonra vazgeçilmesi durumunda bunun vebalini ödeyemeyiz. Bu yüzden özellikle genç çiftçilere yönlenmemiz lazım. Şırnak için bu güne kadar verdiklerimizi verdik. Bundan sonra ne verebiliriz, ne yapabiliriz plan ve projelerimizi birlikte karar verip uygulamaya geçeceğiz” dedi.
Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan ise, “Dünyada nüfus artışı hızla yükselmektedir. Ülkemizde de bu hıza paralel olarak nüfus artışı gerçekleşmektedir. Ülkemizin coğrafi ve iklimi nedeniyle nüfusumuzun yarısı kadar bir turist almaktayız. Yine bölgedeki gelişmelere bağlı olarak 4 milyona kadar da misafirimiz var. Bu misafirlerimizi ve nüfusumuzu doyurmakla mükellefiz. Tarımsal ve hayvansal gıdanın önemi çok büyüktür. Biz bu gıdayı üretmek zorundayız. Gıdayı üretmek içinde bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu destekler doğrultusunda da hayvansal manada üretimimiz her geçen gün artmaktadır. Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler karşılığında hayvansal gelişmeleri sıralarsak, büyükbaş hayvanları 2002 yılında kıyasladığımız zaman, 9 milyondan yaklaşık 18 milyona çıkmış. Bu durum çok büyük bir gelişmedir. Küçükbaş hayvanlarımız 31 milyon iken bu gün itibariyle 50 milyona ulaşmış durumdadır. Süt üretimimiz 8 milyon tondan 22 milyon tona ulaşmış bulunmaktadır. Et üretimimiz 420 bin tondan 1 bilyon 100 bin tona çıkmıştır. Bunlar yeterlimi tabii de yeterli değildir. Biz destelerimize devam edeceğiz. Sizlerde bu destekleri ekonomide daha ileri seviyelere getirmeye gayret göstereceksiniz” dedi.
Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de, “Tarım Ve Orman Bakanlığımızın buraya yaptığı çıkarmadan dolayı teşekkür ederiz. Sayın genel müdürüm hükümetlerimizin son 17 yılda ilimize yaptığı hayal etmediğimiz hizmetler aldık. Yüce rabbim ülkemizin bütçesine bereket, birliğine güç kuvvet versin. Bizim şu an havaalanı hayaldi gerçek oldu. Çok güzel bir üniversitemiz var. Yollarımız, sağlık alanlarımız, sosyal katkılarımız bunların hepsini aldık. Ama bizim en büyük ihtiyacımız, burada olan heyetin bize katkı sunacağı konular. Bizim ilimiz hem yayla ve ayın zamanda ovadır. Güneşimiz, toprağımız, suyumuz, yaylalarımız, meralarımız her şeyimiz var. Biz siz değerli bakanlığımızın tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Bu gün yaylalarımız hayvancılığa, Cizre, Silopi ilçelerimiz seracılığa, bu yeni yapılan barajlarımız balıkçılığa, arıcılığa Beytüşşebap belediye başkanımız küçük bir noktadan başladı. Şu an bin 200 aile bu işten geçimini sağladığını görüyoruz. Verilen doğru reçetelerle güzel yol alacağımızı düşünüyoruz. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, herkese katılımlarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.