Şırnak'ta yetişiyor; koparana 244 bin 314 lira ceza

Şırnak'ta yetişiyor; koparana 244 bin 314 lira ceza
​​​​​​​Van'ın Gevaş ilçesinde yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak bilinen ters laleler güzellikleriyle doğayı renklendiriyor. Ters laleleri koparmanın cezası 244 bin 314 lira.

Anavatanı Van, Hakkari ve Şırnak olan, bölgede ‘ağlayan gelin’ olarak da adlandırılan ters laleler, karların erimesiyle açmaya başladı. Gevaş ilçesine bağlı Dilmetaş Mahallesi'nde baharın gelişini müjdeleyen, 15 günlük ömre sahip ters laleler, doğaseverlerin de ilgisini çekiyor.aw184030-04.jpg Van ve çevre ilçelerden gelen doğaseverler, gördükleri manzara karşısında etk,lendiklerini belirterek bu güzelliği herkesin görmesini istediklerini söyledi. Dağ ve vadilerde yetişen ve eşsiz güzelliğiyle mest eden laleler kartpostallık görüntüler oluşturuyor.sdsdsdw.jpgEndemik bitki türleri arasında yer alan ters laleleri koparanlara ise 'biyolojik çeşitliliği tahrip etme' suçundan 244 bin 314 lira para cezası uygulanıyor.aw184030-02.jpg

Benzersiz Bir Çiçek: Ters Lale

Laleyi nasıl bilirsiniz? Boynunu göğe uzatan, bir dönemin sembolü olmuş, ihtişamlı bir çiçek olarak mı? Peki, ters laleyi hiç duydunuz mu? Hüznün sembolü, Anadolu’nun güzeli ters lale hakkında detaylı bilgi almak, onun hikayesini dinlemek için içeriğimizi mutlaka okuyun!

Ters Lale Hakkında Birkaç Temel Bilgi

Zambakgiller familyasına ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen ancak bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşuyor. Boyu ise 50 ila 60 cm arasında değişiyor.

Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor. Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.

Sanki hüzünlüymüş de boynunu bükmüş gibi duran zarif çiçek, göz kamaştıran renkleriyle de herkesi kendine hayran bırakıyor. Açık ve koyu kırmızı ile sarı olmak üzere üç farklı rengi olan ters lalenin renkleri kadife dokulu çiçeklerinde parlak ve göz alıcı bir şekilde yansıyor.

Dünyada Eşi Benzeri Yok

Şu an için Hakkari, Şırnak ve Van sembollerinden biri olan ve tıpkı Halfeti gülü gibi sadece tek bir bölgede, Hakkari’de yetişen ters lalenin yolculuğunun aslında Bulgaristan’da başladığı da söyleniyor. Göçmenlerin Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden göç ettikleri Denizli’ye taşıdıkları söylenen nadide çiçek, zamanla Anadolu’ya kadar geliyor ve bu bölgenin endemik bitkisi haline geliyor. Göçmenlerin Tuşaya adını verdikleri ters lale, Anadolu’ya geldiğinde ise ağlayan gelin ismini alıyor.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.