Şırnak`ta"Evlilik Ve Aile Hayatı" Semineri

Şırnak`ta"Evlilik Ve Aile Hayatı" Semineri
Şırnak`ın Balveren beldesinde Aile Destek Merkezindeki kursiyerlere yönelik “Evlilik ve Aile Hayatı” konulu seminer verildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, Balveren...
 

Şırnak`ın Balveren beldesinde Aile Destek Merkezindeki kursiyerlere yönelik “Evlilik ve Aile Hayatı” konulu seminer verildi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, Balveren Aile Destek Merkezi`nde düzenlenen seminerde, sosyolog Erdal Ekinci ailenin önemine değindi.

Sosyal Hizmet Merkezinde Eğitim Danışmanlık Biriminin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Diyar Gören de evlilik ve aile kurma sürecinde evli çiftlerin sorumlulukları konusunda kadınları bilgilendirdi.

İslâm’a göre nikâh ve âile müessesesi; nesil yetiştirmek, evlât terbiyesi, neslin muhâfazası ve insanlık haysiyetinin korunması bakımından son derece lüzumlu ve vazgeçilmez bir değerdir.

İslâm bu değere o kadar ehemmiyet vermiştir ki, onu yok etmeye kasteden çürük ve sefil münâsebetleri tamamen reddetmiş ve haram kılmıştır. Bu itibarla “zinâ” fiilini, en ağır bir şekilde yasaklamış ve ona yaklaştıran bütün kapıları da kapatmıştır. Zira o çirkin hâl; nikâhın zarâfet, nezâhet ve meşrûiyetine çılgınca bir saldırış ve nesilleri yok eden acımasız bir cinayettir. Nikâh gibi bir saâdet ve huzur dünyasını, fuhşun murdarlığına değişmek kadar büyük bir gaflet, cehâlet ve ahmaklık olamaz.

EVLİLİK, Evlilik, hem bedenî bir ihtiyaç, hem de mânevî gelişimin esaslı bir zeminidir. Zira evlilik, nefsânî arzuları meşrû ölçü ve gâyelerle idealize ederek hayırlı nesillerin yetiştirilmesine vesîle olur. Cenâb-ı Hak, bu hususla ilgili olarak bizlere:

Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl!” (el-Furkân, 74) duâsını telkin buyurmaktadır.

KADINI EN DEĞERLİ YAPAN HUSUSİYET

Bir hanımın en kıymetli, hattâ paha biçilmez varlığı, iffetidir. Kadınlık şeref ve haysiyetini korumak, ancak iffet sâyesinde mümkündür.

Yüce dînimiz, kadının iffetine çok fazla ehemmiyet vermiştir. Meselâ Meryem Vâlidemiz, iffeti sebebiyle Kur’ân-ı Kerîm’de “İffetini koruyan Meryem”[1] beyânıyla medhedilmiş ve onun ismi tam 34 yerde zikredilmiştir. Kur’ân’da isminin bu kadar zikredilmesi, başka hiçbir kadına nasîb olmamış bir şereftir. Bu da gösteriyor ki, bir kadını en değerli yapan hususiyeti, iffetidir. İffetin kaybedilmesi ise; insanlık haysiyetini zâyî etmek ve diğer mahlûkatın seviyesine, hattâ daha da aşağısına düşmek demektir.

HUZUR VE SAÂDETE ULAŞTIRACAK BİR ÂİLE HAYATININ ŞARTLARI

İslâm, insanı huzur ve saâdete ulaştıracak bir âile hayatının şartlarını en güzel şekilde ve inceden inceye tayin etmiş ve Rasûlullah –sallâllâhu aleyhi ve sellem– Efendimiz’in şahsında bizlere huzurlu bir âile yuvasının en mükemmel modelini sergilemiştir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.