Suriye Sınırındaki Köylerdeki Kadınlara İlk Yardım Eğitimi

Suriye Sınırındaki Köylerdeki Kadınlara İlk Yardım Eğitimi
Silopi'nin Suriye sınırında bulunan Yankale köyü kadınlarına ilk yardım kursu dersi verildi. Kursa katlan kadınlar uygulamalı olarak eğitim aldı. Silopi Gençlik Merkezi'nde Halk Eğitim bünyesince...
 

Silopi’nin Suriye sınırında bulunan Yankale köyü kadınlarına ilk yardım kursu dersi verildi. Kursa katlan kadınlar uygulamalı olarak eğitim aldı.

Silopi Gençlik Merkezi’nde Halk Eğitim bünyesince açılan ilk yardım kursu kapsamında Suriye sınırında bulunan Yankale köyündeki kadınlara okul bahçesinde ilk yardım eğitimi verildi. İlk yardım eğitmeni Paremedik Metin Nas tarafından verilen eğitimlerde kadınlara ilk etapta ilk yardım bilgileri aktarıldı. Daha sonra kadınlara ilk yardım dersleri uygulamalı gösterildi. Kadınlar, burun kanaması ve kırılan eklemlere nasıl müdahale yapılacağını kendi tanıdıkları üzerinde uygulamalı olarak denedi. Gençlik Merkezi Müdüresi Ayten Şimdi bu kurstaki amaçlarının yaralı bireylerin ambulans gelinceye kadar geçen sürede ilk yardım müdahalesini yaparak yaşam şanslarını arttırmak olduğunu söyledi.

8 Ay önce açılan kurs ile yaklaşık 4 bin kişiye temel ilk yardım dersi verdiklerini anlatan Paremedik Metin Nas, “Kursumuz hayat boyu öğrenme projesi kapsamında halk eğitim merkezine bağlı bir kurstur. Suriye sınırındaki vatandaşlarımızın 112 acil gelene kadar veya kendileri hastaneye varıncaya kadar başlarına gelebilecek vakalarda nasıl müdahale edebilecekleri konusunda ilk yardım bilgilerlini verdik. Bayılmalarda, kırık çıkıklarda, şok pozisyonu ve diğer ilk yardım bilgilerini daha anlayabilecekleri Kürtçe olarak anlattık. Amacımız insanlar hastaneye gelene kadar oluşabilecek tüm durumlarda tehlikeyi azaltmak ve kendi hayatlarına bir şeyler katabilmekti” diye konuştu.

İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI

İlk Yardım Nedir? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk yardımcı kimdir?, İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta/yaralıya tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, konuyla ilgili eğitim sonunda ilk yardımcı sertifikası almış kişiyi tanımlar.

İlk yardımın öncelikli amaçları nelerdir?, Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek, İyileştirmeyi kolaylaştırmak ilk yardımın öncelikli amaçlarıdır.

İlk Yardım Temel Uygulamaları, Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır.

Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir. Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır. Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır. Sigara içilmemelidir ve içilmesine izin verilmemelidir. Gaz varlığı söz konusu ise; zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Gaz tüpünün vanası kapatılmalıdır, ortam havalandırılmalıdır. Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma veya çağrı araçlarını kullanımına izin verilmemelidir. Hasta/yaralılar yerlerinden kımıldatılmamalıdır. Hasta/yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir. Kanamalı durumlarda mutlaka Hepatit B, C, HIV/AİDS gibi hastalıklara karşı korunmak için eldiven giyilmelidir. Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına ( 112 )  haber verilmesidir. 112 arandığında kesin yer ve adres, kim, hangi numaradan arıyor, olayın tanımı, hasta ya da yaralı sayısı, durumu, nasıl bir yardım aldıkları açıklanmalıdır. Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta/yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta/yaralıya dokunulmamalı ve kımıldatılmamalıdır.

İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler, Hasta/yaralının durumunu değerlendirmek, Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek. Hasta/yaralının yarasını görmesine izin vermemek, Hasta/yaralıları hareket ettirmeden müdahale yapmak, Hasta/yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak (112), Ancak herhangi bir tehlike yok ise hasta ya da yaralı yerinden kımıldatılmamalıdır.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.