TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Düzenlendi
Şırnak merkezinde 14, Cizre`de 2, Silopi`de 6, İdil`de 3, Uludure`de 2 olmak üzere toplamda 27 okulun projesi kabul gördü. Birbirinden başarılı projelerin sergilendiği fuarda Rüzgar Türbini Projesi ve Robot Projeleri büyük ilgi gördü. Robotik Kodlama ile yapılan robotlar da büyük beğeni topladı.
4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı, 5 – 12. sınıf öğretim programları çerçevesinde aşağıdaki amaçlara ulaşılmasını hedeflemektedir:
Öğrencilerin bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik edilerek bilimsel yaklaşım becerilerine katkı sağlanması,
Farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatının sunulması,
Araştırma tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin tabana yayılarak öğrencilere kazandırılması,
Öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak işbirliği içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve olanakların sağlanması,
Gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimsel çalışmaların ve bulguların yaparak yaşayarak öğrencilere kazandırılması ve bilimsel yaklaşım becerilerinin yaygınlaştırılması.
Tüm bu amaçlar doğrultusuna ilimizde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları düzenlendi. Bu kapsamda ilimiz merkezinde 14,Cizre`de 2,Silopi`de 6,İdil`de 3,Uludure`de 2 olmak üzere toplamda 27 okulumuzun projesi kabul görmüştür. Birbirinden başarılı projelerin sergilendiği fuarda Rüzgar Türbini Projesi ve Robot Projeleri büyük ilgi gördü. Robotik Kodlama ile yapılan robotlar da büyük beğeni topladı.
Rüzgar Türbini Projesi ve Depreme Dayanıklı Ev Projesi; İdil ilçemize bağlı Oyalı Köyü Mevlana Ortaokulu öğrencileri TÜBİTAK`tan da aldıkları destekle projeleri gerçekleştirdi. Proje kesilen elektrik sorununa çözüm bulmak isteyen öğrenci ile başladı. TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında geliştirilerek herkesin takdirini topladı.
Robot Projeleri: Öğrencilerin ürettiği yangın söndüren robotlar, ısı sensörü sayesinde yangının olduğu binaya yönlenip, pervane ve su sistemiyle yangına müdahale edebiliyor. Engelliler için hazırlanan robot ise yer çizgilerini takip ederek belirlenen noktaya engellere takılmadan gidebiliyor. Önüne çıkan çizimlerden kaçan robot, kaza riskini ortadan kaldırıyor. Robotlar, bluetooth teknolojisi, kızılötesi ve ultrasonik teknoloji sayesinde bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler ile kumanda edilebiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.