Yılın ilk Güneş tutulması, 8 Nisan'da hangi ülkelerde gözlemlenebilecek?

Yılın ilk Güneş tutulması, 8 Nisan'da hangi ülkelerde gözlemlenebilecek?
2024 yılının ilk güneş tutulması 8 Nisan Pazartesi günü, Türkiye saati ile 18:42'de başlayacak, tam tutulma 21:17'de meydana gelecek. Güneş tutulması Türkiye'de görülmeyecek,Meksika, ABD ve Kanada'da izlenebilecek. “Güneş tutulması etkileri neler olacak?

Güneş tutulması Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu bölgelerinde ve güneydoğu Kanada'dan izlenebilecek, 43 ülke kısmi olarak izleyebilecek, Türkiye'den ise görülmeyecek. Güneş tutulması etkileri savaş ve özgürlük hareketleri, tıp, teknoloji alanında hızlı gelişmeler olabilir.

Belirli bir konum için kısmi tutulma bir ile üç saat sürecek olsa da, tam tutulmayı yakalama süresi çok daha kısadır; yalnızca birkaç saniye ila yaklaşık üç dakika sürer.

NASA, NASA+'da birkaç saatlik çevrimiçi yayın sunacak. Ayrıca NASA TV'de ve birçok haber ajansının web sitesinde de yer alacak.

Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak gibi başka bir dolaylı görüntüleme yöntemi kullanabilirler.

UZMANLAR GÜNEŞ TUTULMASI İÇİN UYARDI

indir-2.jpg

Kanada Uzay Ajansı, uygun koruma olmadan doğrudan güneşe bakmanın kısmi veya tamamen görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Uzmanlar "Sadece birkaç saniye güneşe bakmakla hasar oldukça hızlı bir şekilde oluşabilir ve hasar meydana geldikten sonraki birkaç hafta içinde semptomlar ortaya çıkmaya başlayabilir." dedi.

Tutulmayı izleyen kişilerin ISO 12312-2 uluslararası standardının güvenlik gereksinimlerini karşılayan özel gözlükler takması gerekiyor.

Uzmanlar, tutulmaya bakarken normal güneş gözlüğü takılmaması gerektiğini söylüyor.

GÜNEŞ TUTULMASI ETKİLERİ NELER?

Seyran Ataklı 8 Nisan günü gerçekleşecek Güneş tutulması olası etkilerini anlattı.

Değişim hazırlıklı olmadığınız yerden gelecek. Artık geçtiğimiz 1 yıldır bildiğiniz ancak kendinizi, elinizi, kolunuzu bağlı hissettiren, bir türlü harekete geçemediğiniz her konuda bu tutulma son noktayı koyacak. Önümüzdeki 6 ay ila 1 sene arası… 2024 Nisan ayından 2025’ in bahar aylarına kadar kolektif ve bireysel anlamda unutulmayacak bir döneme tanıklık edilecek.

DEPREM, TSUNAMİ, SAVAŞ

Politik arenalardaki değişim, tek lider anlayışının tarihe karışması, savaş ve özgürlük hareketleri önümüzdeki 1, 5 yıl tüm dengeleri yerinden oynatabilir, hak arayışları öne çıkarken, tıp, teknoloji alanında hızlı gelişmeler, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının tedavilerinde ilerleme yaşanabilir.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDEN OLUR?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.