Abdullah KALKAN

Abdullah KALKAN

CİZRE’Lİ ÜÇ ÜNLÜ KARDEŞLER

Tercüme eksikliği ve ulaşılması zor olan yazılı kaynaklar yüzünden maalesef Cizre ve tarihe mal olmuş Cizreliler hakkında çok az bilgiye sahip durumdayız. Eminim ki aynı anne babadan olan ve tarihe mal olmuş üç tane Cizreli kardeş kimdir diye bir soru ile karşılaşırsak bir çok kişi susma hakkını kullanacak ve cevabı bilemeyecektir.

Medeniyetlerin beşiği olan Cizre’de doğup büyümüş ve bir çok yazılı eser bırakmış olan aynı anne ve babadan olma İbnü’l Esir kardeşlerden çok az kişi bilgi sahibidir.Yakın zamanda Cizre hakkında yazılmış olan birkaç kitapta da maalesef bunlardan sadece bir tanesi anılmaktadır.

İlim Dünyasına aynı yüzyılda üç tane birbirinden değerli birey kazandıran İbnü’l Esir kardeşlerin üçünün de eserleri dönemin önde gelen alimleri arasında sayılmaktadırlar. Lakapları ise babalarından kaynaklanmaktadır. Çünkü babaları Esir ( Esiruddin) olarak bilinmekteydi

Üç kardeşlerin en büyüğü Mecdüddin ibnü’l Esir ismi ile bilinir. Tahminen 114-1210 yılları arasında yaşamış gelenek, dil araştırmacı ve gözlemcidir. Mecdüddin’in yazmış olduğu gelenek sözlüğü KİTABAN NAZDYA 1893 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de yayınlanmış ve bir çok araştırmacı tarafından bir çok dile çevirisi yapılmıştır.

Ortanca kardeşin adı İzeddin Ali İbnü’l Esir dir.1160 ile 1233 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.1231 yılında Musul’da yazıldığı tahmin edilen El Kamil Fi t Tarih kitabı orta çağ sonrası yazılan en iyi İslami tarih kitabı olarak bilinmektedir.

En küçük kardeşin adı ise Ziyaeddin İbnül’l Esirdir.1163 ile 1239 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu zat ilk önce Selahaddin Eyyübi ve daha sonrasında Selahhadin Eyyübi’nin oğlu Melik Afdal’a hizmet etmiştir. Kitab al Matlial isimli eseri ile Arap Edebiyatını estetik ve biçimsel bir şekilde eleştirebilecek kadar bir dehadır.

Allah hepsinden razı olsun İnşallah…

Bu yazı toplam 1440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah KALKAN Arşivi