Dünyanın motor gücü; hayal etmek

Hayal kurma eylemi çoğu zaman hor görülen ve boş insanların uğraşı şeklinde değerlendirilir maalesef. Bu görüş kısmen doğru olsa bile günümüzde geldiğimiz ilerlemiş yaşam koşulları ve gelişmiş teknolojinin en son aşamasının aslında bir zamanlar küçük bir hayalle başladığını söylersek belki çoğu kişiye şaşırtıcı gelebilir. Halbuki, mantık bile önce kurgu yapar ve ardından harekete geçer. Dolayısıyla aslında hayattaki tüm gerçekleşmeler öncelikle hayalde oluşturulan bir plan ve planın gereği ile sonuca ulaşır. Kısacası hayalin ilk adımında elde hiç bir maddi veri bulunmadığını ancak sonuç itibari ile bir geleceğin bir tasarımı olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Hayallerimiz çoğu zaman kalitemizi de ortaya koyar. Çünkü doğru dengelere, dinamiklere dayanmayan hayaller kalitesiz, bunun karşılığında mantık ölçülerinde gerçekleşme şansı yüksek olan ve sonuç itibari ile yararlı yönleri ihtiva eden hayaller ise kaliteli düşünmenin tam adıdır. İnsanlığın içerisinde bulunduğu tarihsel yürüyüş boyunca hep hayaller kurularak gelecekte büyük ölçekte yaşamanın bir iradesi ortaya konulmuştur. Bu nedenle gelecekte güvenli, huzur ortamına sahip ve üretime dayalı bir yaşam oluşturmanın yegane ölçütü hep hayaller ile olagelmiş bulunmaktadır. Burda özellikle hayal kurma eylemi aynı zamanda hep geleceği ihtiva ettiği için çok net bir tespitle “ilerici bakış açısının” değişik bir yansıması olduğu görülüyor. Bu anlamda insanlığın tarihsel yürüyüşünün günümüze kadar hiç bir zaman geriye bakarak değil, tam tersine hep ileri bakarak yürüdüğü yöndeki bilgi bu düşüncemizi kanıtlar nitelikte. Nitekim büyük dönüşümlerin insanlık tarihinde hep büyük hayaller ile olması bile bu mantık eyleminin önemini gözler önüne serer.

Büyük hayallerin özellikle bazı düşünürlerce kaleme alınması, savunulması eylemini aynı zamanda tarlaya bırakılan tohumlara benzeten yaklaşımların varlığını görüyoruz. Bu mantık ile aynı zamanda gerçeklere dayalı hayallerin toplumu adeta peşinden sürüklediği gerçeği ortaya çıkar. Kurulan hayal, düşünce sistematiği ile kitlelere aşılanan ve geleceğe dair umutları besleyen bu eylem bireyi aşarak aynı zamanda topluma mal olmaktadır. Nitekim bu düşünce yöntemlerinde elde edilmek istenilen sonuçların bireyi aşan ve toplumsal sahiplenme özelliği taşıyan niteliği ile çoğu zaman daha etkili sonuçlara ulaşabilmektedir. Hem hayali kuran kişinin mantıklı yaklaşımı diğer yandan toplumsal destek düalizmi bu açıdan olağanüstü bir ikili olabilmektedir.

Hayal kurma eylemi felsefi bir düşünce yöntemi olmanın ötesinde, sosyal bilim disiplinlerince de desteklenen bilimsel bir yetkinlik olduğunu görmekteyiz. Birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre hayal kurarken ; düşüncelerin netleştiği, beynin dinlendiği ve aynı zamanda yeni sinirsel bağlantıların kurulduğu tespiti bulunmaktadır. Bu anlamda bakıldığında bilimsel çevrelerce de desteklenmesi bile konuya daha ciddi yaklaşılması gerektiği sonucu ortaya çıkar. Aslında bu yazıyı ele almamda bir uzmanın tv programında “hepinize güzel hayaller kurma yeteneği diliyorum” demesi önemli bir etken oldu. Dikkatimin bu konuya odaklanmasına sebep olan bu mesaj, hayal kurmanın önemini siz değerli okurlarımla paylaşmamı sağladı. Uzmanın bu dileği aynı zamanda iş çevreleri, medya, eğitim alanında hayal kurmanın önemine bir kez daha vurgu anlamını taşır.

Hayal aynı zamanda kişilerin yürek gücünü ne ölçütlerde olduğunu yansıtır. Ve insanların cesaret ölçütünü de anlatır bize. Çünkü hayaller çoğu zaman yapmak eyleminden daha yüce bir değeri dile getirir. Bir adım daha ileri gidersek hayal kurma eyleminin çoğu zaman pratiği aşarak yaşamımıza daha büyük anlamlar kattığını söyleyebiliriz. Çünkü hayal ; olmayan şeylerin, varılmak istenen hedefin umudunu dile getirir bize. Alışılmış olanın yerine yeni olanı ikame edilmesine yardım eder. Bu da insana güç veren heyecan duygusunun diğer bir karşılığından başka bir şey değil aslında.

Yapılan araştırmalarda hayal kurma eylemini yapanların bazı ortak noktalarının olduğu tespit edilmiştir. Buna göre hayal kuran insan en başta mutlu biridir. Çünkü pes etmeden çözümler üretir ve son kertede yarattığı tasarımlarla dünyamıza değer katar.

O halde biz de herkese hayal ile dolu ve bu hayalleriyle gelecekte mutlu olan dünyayı tasarlayan birer insan olmanızı dileyerek son noktayı koyalım.

Bu yazı toplam 306 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut BALTA Arşivi