Hayat enerjisi

İnsanı ayakta tutması gücü ile enerji kavramı binlerce yıldır yaşamınıza yön veriyor. Bu enerjinin aynı zamanda ekonomik ve doğru bir şekilde kullanımı yaşamın önemli bir eşiği. Yaşamdaki amaçlar bütününü oluşturan ve net sonuçlara ulaşmanın da kritik tarafını belirten bir yapı şeklinde düşünmek gerekir.
Hayat mücadelesinin motor gücü niteliğindeki unsuru oluşturan kaynakların başındaki söz konusu enerji salt dışarıya çıktı veren, dışsallık yaratan fiziki kuvvet ötesindeki irade gücünü de kapsayan daha geniş kavramsalluğa sahip. Yani hayat enerjisi salt bir sporcunun hareket ederken doğrudan tükettiği enerji değil. Bilakis asıl enerji fiziksel mücadeleyi yaşam haline getiren manevi güç olan insan iradesi olduğu ortaya çıkar. Bu irade olmadan hayatın hiçbir alanını kontrol etmemiz mümkün değil. Basit fiziksel aktiviteler bile önemli itici güç konumdaki irade arka planı olmaksınız gerçekleşme gücü sıfıra yakın olasılıkta. Güçlü iradelerin temeline bakıldığında net bir şekilde bilgi birikimi potansiyeli ile ilişkili olma durumu yüksek ihtimal. Yaşanan zorluklar, vicdan sorgulamaları, haksızlıklar hissi güçlü irade hazinesinin kökeninde bulunur. Son kertede ise toplumsal karakterli yaşam mücadelesine ait enerji birikimi gerekli arka planında iyi bir insan olma vasfı ortaya çıkar.
Yaşam dinamikleri süresince belli pratiklerin sonuçları ortaya çıkarken bunun elbetteki bir enerji boşalımı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü ruhta oluşan irade net şekil alınca hazır arka plandan itki yaratarak mücadele başlatır ve bunun doğal sonucu da enerji boşaltmamıza neden olur. İnsan ruhunun yaratılış özelliği olan özgür olma isteği ; aslında tüm bu üst düzey itkiler yani arka planı irade olan amaçların enerji sayesinde ortaya konması olduğu gerçeğinden başka bir şey değildir.
İşte bu kadar özel ve çok değerli hayat kesitini oluşturan “yaşam enerjisi” doğru yerlere zaman kaybetmeden yansıtılabiliyor mu ? Yoksa insanın kısacık yaşamı boyunca en değerli hazinelerinden olan ve yeri başka şeyler ile doldurulamaz olan bu enerjisini bir inat uğruna heba mı ediyor ? Bilgi üretim, bilgiye hükmetme, özgür bir insan yaşamı kurma iradesini acaba boş şeyler yüzünden heba mı ediyor? Çoğu zaman yaşam karmaşası içerisinde o denli üst düzey seviyelere geliyor ki bazı anlamsız ve sonucu hüsran ile bitecek mücadeleler farkına varmak bile imkansız hale gelebiliyor. Dünyada kaynak israfı salt para kaybı ile olmaz. Tam tersine bir daha geri dönüşü mümkün olmayan zaman kavramının kaybı en büyük kayıp olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.
Gerek toplumsal yaşam gerekse bireysel yaşam düzleminde heba bir nitelik taşıyan gereksiz inatçı pratiklerin analiz edilmesi gerekiyor. Arada şöyle bir gökyüzüne bakmak, analiz etmek bazı şeylere ara vermek sağlıklı bir yöntem. Ezbere, inatçı ve akıl çerçevesi alanı dışındaki eylemler dünya için kayıp zamanlar dışında nasıl bir anlama sahip olabilir ki ? İnsan aklı muhakeme gücü İle çok kısa sürede doğru ve yanlış olanı ayırt etme gücüne sahip.
Yeryüzündeki irade yeteneğinin tek sahibi insanoğlu daha özgür, etik ve empati ile donatılmış bir geleceği ancak boşa tüketilen enerjilere set çekme kararını ortaya koyarak engelleyebilir.
Zamanı doğru denklemler üzerine inşa etme iradesini ortaya kılabilmeli tüm dünya. Bu geleceği daha az riskler ile dolu bir dünya için yapmalı. Zamanında hata olarak görülen ve enerji tüketiminden öte anlam ifade etmeyen pratiklerden kaçınmalı. Akıl ile ve hatta artık yaşamımızın önemli parçası niteliğindeki yapay zekalar devreye alınarak daha barışçıl dünya inşa etmek için çabalar ortaya konulmalıdır. Yoksa sadece lokal düzeyde değil tüm dünya şartlarında zor zamanlar boşa enerji harcayanları pusuda bekleyecektir.
Doğru bir yaşam için tüm yaşam enerjimizi verimli özelliklere sahip aynı zamanda yararlı ve barışçıl eylemlere yönlendirmemiz kaçınılmaz bir hedef bu ihtiyar dünyada.

Bu yazı toplam 503 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut BALTA Arşivi