Beden ve Ruh Sağlığının İslam'daki önemi nedir? Şırnak İl Müftüsü cevapladı

Beden ve Ruh Sağlığının İslam'daki önemi nedir? Şırnak İl Müftüsü cevapladı
Hayatın önemli bir parçası sağlık,yaşamın en değerli varlıklarından biridir Peki bedeni sağlığın yanında ruh sağlımız bozulduğunda ne yapmalıyız? İslam dini sağlığımızı korumamız için neleri öğütlüyor? İslam’da sağlığın önemini Şırnak İl Müftüsüne sorduk.

İslam dininin sağlıkla ilgili genel öğretileri arasında temizlik, dengeli beslenme, spor yapma gibi bedensel sağlığı koruma yöntemleri de bulunur. Ruh sağlığının korunması, İslam'ın öğretileriyle bütünsel bir yaklaşımla ele alan Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek sorularımızı yanıtladı…

İnsan hayatında sağlığın önemi nedir?

Sağlık, sadece bedensel olarak iyi hissetmek değil, aynı zamanda ruhsal ve sosyal iyilik halini de kapsar. İslam dini sağlık konusunda oldukça kapsamlı öğütler sunar. Ruh sağlığının önemi de bu öğütler arasında yer alır. İslam'a göre ruh sağlığının korunması ve iyileştirilmesi, bedensel sağlık kadar önemli olduğunu vurgu yapan Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek, “Yüce Rabbimiz yaşadığımız şu dünyada sayısız birçok nimet vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de bu husus şöyle ifade edilmektedir: “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız”

Bizlere sunulan nimetlerin en başında ise sağlığımız gelmektedir. Rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmenin en temel yolu sağlıktan geçmektedir. Yüce Rabbimizin bizlerden istemiş olduğu emir ve yasakların yerine getirilmesi, sosyal hayatta bizlerden beklenen görevleri layıkıyla yapabilmenin yolu, sağlık ve sıhhatten geçmektedir. Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şerifte şöyle buyurmaktadır: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Bunlar sıhhat ve boş vakittir. Dedi.

Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin temel bir şartı var mıdır?

Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin anahtarlarından biri, hijyenik bir çevre sağlamak olduğunu belirten il müftüsü, Şunları söyledi, ”Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır. İlki hastalanmadan önce sağlığı koruma, ikincisi ise, hasta olduğumuz zaman eski sağlığımıza dönebilmemiz için tedavi olmaktır. En önemli olanın ise sağlıklı olmayı devam ettirebilme olduğunu da Sevgili Peygamberimizin şu hadisinden öğreniyoruz. “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin. Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş zamanın, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin.”

Ruh Sağlımızı korumak için ne yapmalıyız?

Bedeni sağlığımızın yanı sıra ruh sağlığımızı da korumak için gerekli tedbirleri almamız gerektiğini vurgu yapan Dilek,” Allah’a iman etmek, tevekkül inancıyla yaşamak, başımıza gelen olayları sabırla karşılamak tavsiye edilen hususlardır. Ayrıca yalan, dünya ve mal hırsı, kıskançlık gibi hususlar ise ruhu yıpratıcı duygulardandır. Ruhu koruma altına almak için abdest, namaz, oruç tavsiye edilmiş, Kuran okumakla da Ruhun sükûnete erdirilmesi arzu edilmiştir.

Stresten, korku ve üzüntülerden kurtulmanın en temel yolu Allaha İmandır. İnançlı bir kalp huzur içerisindedir. İmanlı olan insan, Allah’ın kendisini asla zorluklar içerisinde bırakmayacağını, kendisine gücünün yetmediği şeyler yüklemeyeceğine ve başına sıkıntı geldiği zamanda kendisini yalnız bırakmayıp destekçi olacağına inanır. Hz. Adem hatasıyla yalnız başına bırakılmamış, Hz. Nuh Tufanla desteklenmiş, Hz. Eyyüp sıkıntılarına sabretmiş ve Allah da O’nu mükafatlandırmış, Hz. Yakup oğlu Hz. Yusuf’a kavuşturulmuş, Hz. İbrahim’e Hz. İsmail müjdelenmiş, Hz. Musa Firavunun kavminden Allah’ın yardımıyla kurtulmuş, Hz. Muhammed (s.a.v.) kavminin kendisine reva gördüğü bir çok sıkıntıya Allah’ın izniyle göğüs germiştir.

Bize verilen nimetlerin en önemlilerinden biri olan sıhhatimizi de elimizden geldiği kadar korumaya özen göstermeli, hastalandığımız zaman da tedavi olmak için hekimlere başvurmalı ve sonucu Yüce Rabbimize bırakmalıyız”ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.