Şırnak Barosu 4 Yaşındaki Serdar Dayanın Ölümüne İlişkin Hazırlanan Raporu Kamuoyuyla Paylaştı!

Şırnak Barosu 4 Yaşındaki Serdar Dayanın Ölümüne İlişkin Hazırlanan Raporu Kamuoyuyla Paylaştı!
Şırnak Barosu, Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık beldesinde arazide buldukları 'cismin' patlaması sonucu dört yaşındaki Serhat Dayan’ın ölümüne ilişkin hazırladığı inceleme raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Şırnak Barosu, olayla ilgili inceleme raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Baro yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:bff6c8b9-6427-45ce-a876-5bbc7ae656ce.jpgŞIRNAK İLİ GÜÇLÜKONAK İLÇESİ FINDIK BELDESİNDE 13.03.2024 TARİHİNDE MEYDANA GELEN OLAYDA YAŞAMINI YİTİREN SERDAR DAYAN İLE İLGİLİ YAPILAN ARAŞTIRMA İNCELEME RAPORU

OLAY: ilimiz Güçlükonak ilçesi Fındik Beldesinde 13/03/2024 tarihinde meydana gelen patlama

Neticesinde 4 yaşındaki Serdar DAYAN vefat etmiş, annesi Remziye DAYAN ağır yaralanmış ve akabinde Cizre Devlet Hastanesine Kaldırılmıştır. Olayın yaşanmasından sonra Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış ve soruşturma kapsamında yaşamını yitiren Serdar DAYAN'in ağabeyi Serkan DAYAN suça sürüklenen çocuk sıfatıyla Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme, Taksirle Yaralama ve Patlayıcı madde bulundurmaktan dolayı gözaltına alınmıştır.

HEYETİN OLUŞUMU

Şırnak Baro Başkanı Av. Rojhat Dilsiz, Baro Genel Sekreteri Av. Osman Cingöz, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri Av. Serkan KARAKAŞ, Av. Ferhan Aktuğ,Av. Sinan Güzel ile insan Hakları Komisyonu üyeleri Av. Hüseyin Tül, AV. Mehmet YAKUT Ve Av. Sait Dilsiz ‘den oluşan heyet aile bireyleri ve görgü tanıklarının beyanlarını almak üzere bu kişilerin ikamet ettiği Güçlükonak ilçesi Fındık Beldesi'ne giderek maktulün babası Ahmet DAYAN, aile bireyleri ve çevre halkıyla görüşme gerçekleştirmiş, beyanların almış ve incelemelerde bulunmuştur.

AMAÇ:

Yaşanan bu olayla ilgili mağdurlar ile ve varsa görgü tanıkları ile görüşmek, araştırma ve incelemeler ile elde edilen bilgiler ışığında rapor hazırlamak, raporu ilgili ve yetkili kurum ve makamlara göndererek, maddi gerçeğin açığa çıkarılmasına katkıda bulunmak, kamuoyunun gerçek bilgiye ulaşmasını sağlamak, çeşitli ulusal ve uluslar arası mevzuatlarda güvence altına alınan yaşam hakkının korunmasına katkıda bulunmak, fail ya da failler hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasını talep etmek amacıyla baromuz insan Hakları ile Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ile beraber bir heyet oluşturulmuştur.

YAPILAN GÖRÜŞMELER:

Yaşamını yitiren Serdar DAYAN'ın babası Ahmet DAYAN ve köyden bir kaç kişi eşliğinde patlamanın yaşandığı eve ziyarette bulunulmuş, Patlamanın gerçekleştiği olay mahalli yerinde incelenmiştir. Patlamanın beton zeminde ve duvarlarda sebep olduğu hasar patlamanın şiddetini gözler önüne sermiştir.

Maktül Serdar Dayan’ın babası Ahmet Dayan ile yapılan görüşmede; oğlu Serkan Dayan ile çobanlık yaptığını; oğlu Serkanın kırsalda koyun otlattığı esnada bulduğu başıboş ve atıl vaziyette hurda metal parçalarını hurdacıya satmak suretiyle ev ekonomisine katkıda bulunmak maksadı ile eve getirdiği, evin içerisinde birkaç gün bu hurda metal parçalarının durduğu ve anne Remziye Dayan’ın temizlik yapmak maksadı ile ilgili hurda parçalarını ev girişinde bulunan büyükçe balkona çıkardığı ancak küçük Serdar DAYAN'In paslı hurda parçalarını karıştırdığı esnada patlamanın meydana geldiği ve netice itibari ile Serdar DAYAN'ın vefat ettiği, Remziye DAYAN'ın yaralandığı ve olay sebebi ile oğlu

Serkan DAYAN'in gözaltına alındığı bilgisi edinilmiştir. Maktulün abisi Serkan DAYAN'ın gözaltına alındığı bilgisi üzerine ilgili jandarma komutanlığına derhal gidilmiş ve Serkan DAYAN'ın ifadesinin alınması maksadıyla Cizre adliyesine sevk edildiği öğrenilmiştir. Heyetimizden Av. Sinan GÜZEL ve Av. Ferhan AKTUG, taksirle ölüme sebep olma, taksirle yaralama ve patlayıcı madde bulundurma suçlarından gözaltında bulunan Serkan DAYAN ile görüşmüş ve ifadesinde hazır bulunmuşlardır.

Serkan DAYAN ifadesinde "Geçimimi babam Ahmet Dayan ile birlikte çobanlık yaparak sağlarım. İki gün önce yani 12/03/2024 günü sabah 07:00 sıralarında hayvanları otlatmak amacıyla kardeşim YUSUF DAYAN ile birlikte köyümüzün yakınında bulunan GABAR DAĞINA gittik yaklaşık yüz metre yükseklikte hurda teneke parçaları ile yaklaşık 50 cm uzunluğunda 6-7 cm çapında bir demir parçası bulduk. Bu hurda malzemelerini çuvala koyarak yanımızda götürdüğünüz eşeğe yükledik akşam. 18:00 sıralarına kadar GABAR DAĞINDA hayvan otlattık daha sonra eve döndük. Ben ve kardeşim YUSUF bu topladığımız hurda malzemeleri iki katlı olan evimizin ikinci katındaki balkonuna bıraktık. Dün 13/03/2024 günü saat 15:00 sıralarında annem Remziye balkonu yıkamak için balkona

Geçti ben uyumak için odaya geçtim yaklaşık on dakika sonrasında patlama sesi geldi balkona çıktığımda kardeşim serdar kan içinde yerde yatıyordu annemin de sol bacağından yaralandığını gördüm. Her ikisini de araç ile hastaneye götürdüler. Ben evde kaldım. Bizim evimizde sadece pompalı tüfek vardır. Bunun dışında herhangi bir patlayıcı ya da silah bulunmamaktadır. Ben eve kesinlikle patlayıcı ya da patlayıcı olabilecek bir cisim getirmedim. Patlayan şeyin ne olduğunu bilmiyorum. Ölen kişi benim kardeşimdir. Üzgünüm, olayda herhangi bir kusurum yoktur." demiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.