2024 üniversite tercihlerinde izlenmesi gereken kritik adımlar

2024 üniversite tercihlerinde izlenmesi gereken kritik adımlar
Yaklaşık 3 milyon üniversite adayının büyük bir özveri ile hazırlandığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerini tercih heyecanına bıraktı. Peki, üniversite adayları tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeli?

İstedikleri üniversite ya da bölümleri kazanmak için tercihlerde nasıl bir yol izlemeli? Ön lisans programlarında ve lisans bölümlerinde üniversitelerin hangi imkanlarına odaklanmalı? İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Direktörü Gonca Kırpıkoğlu tercih sırasında yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kariyer hayatını şekillendirmede önemli role sahip üniversite ve bölüm seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken unsurların başında, öğrencilerin kişisel yetenekleri ve ilgi alanları geliyor. YKS’nin ardından öğrenciler, tercih edebilecekleri üniversiteleri araştırmaya başladı. YKS sonuçlarına göre tercih yapacak öğrencilerin öncelikle okumak istedikleri bölüme karar vermeleri, daha sonra ise Yüksek Öğretim Kurumu’nun son 3 yıllık verilerine bakarak tercih edebilecekleri üniversite ve bölümler hakkında fikir sahibi olabilecekler. 2024 üniversite tercihleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Gonca Kırpıkoğlu tercih yapılacak bölümün tam anlamıyla araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Üniversite adaylarının seçmek istediği bölümün kariyer imkanlarına odaklanılması gerektiğini vurgulayan Kırpıkoğlu, öğrencilerin yönelecekleri mesleğin görev tanımını ve aranan nitelikleri araştırmalarının ayrıca önemli olduğunu ifade etti.

Yıllar sonra kendimi bu meslekte hayal edebiliyor muyum?

İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Direktörü Gonca Kırpıkoğlu üniversite adaylarının tercih edecekleri bölüm ya da ön lisans programları için kendilerine, “Yıllar sonra kendimi bu meslekte hayal edebiliyor muyum, bu meslek yaşam şeklime, karakterime uygun mu?” sorularını sormalarının oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Tercih listenizi hazırlarken bunlara dikkat edin

Tercih listesini oluştururken başarı sıralamalarına göre tercih yapmanın oldukça büyük önem taşıdığını vurgulayan Kırpıkoğlu tercih listesinin şu kriterlere göre hazırlanmasının doğru olacağını ifade etti;

İlk aşamada başarı sıralamalarının yüzde 20 daha üzerinde sıralamaya sahip bölümler

İkinci aşama sıralamalarına denk olan

Üçüncü aşamada ise başarı sıralamalarının altında kalan bölümler yazılarak yerleşme oranı yüksek bir tercih listesi hazırlanabilir.

Mutlaka uzman desteğine başvurun

Üniversite adaylarının, tercih listelerini hazırlarken mutlaka uzman desteğine başvurması gerektiğini ifade eden Gonca Kırpıkoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Üniversitelerin tercih tanıtım günlerini ziyaret ederek rehberlik uzmanları ve akademisyenlerle görüşmek, ilgilendikleri bölümün öğretim kadrosuyla tanışarak kariyer imkanları hakkında bilgi almak, karar vermelerine yardımcı olabilir.”

Üniversite seçimi yaparken kariyer imkanlarına ve imkânlarına odaklanılmalıdır

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.