81 ildeki konutlarda yeni dönem. Herkesin bu parayı ödemesi istenecek

81 ildeki konutlarda yeni dönem. Herkesin bu parayı ödemesi istenecek
Hem ev sahiplerini hem kiracıları yakından ilgilendiren kritik gelişme.

Birçok ülkede uygulanan "Home inspection" sistemi Türkiye'ye geliyor. 81 ildeki herkesin bu parayı ödemesi istenecek. İşte tüm detaylar.

Gazete Pencere'deki habere göre;

Bu rapor hem evlerine zarar verildiğini savunan ev sahiplerini koruyacak, hem de kiracılara tuttukları evin durumunu bildirerek eğer sorun varsa pazarlık imkanı verecek. Muayene raporu hukuki belge sayılacak.

MASRAFLAR ÖNCEDEN BELİRLENECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm binaların deprem hazırlığı kapsamında düzenli muayeneye yapılması için çalışırken , teknik müşavirlik firmaları da konut muayenesi için benzer bir sistem kurmak için hazırlık yapıyor.

3262016.jpg

DEPREM MUAYENESİNDEN FARKLI BİR UYGULAMA

Sistem uygulamaya konulur konulmaz vatandaşlar alacakları ya da kiralayacakları konutları isterlerse muayeneye sokabilecek. Bu yeni uygulama, ekspertiz ya da deprem sağlamlık raporu dışında bir uygulama olacak. Yetkili firmalar konuttaki tesisat, yalıtım, çatı, su giderleri, yer döşemesi gibi birimleri ayır ayır inceleyerek raporlayacak. Bu şeklide ev sahipleri ve kiracıların söz konusu evde daha sonra çıkabilecek masrafları önceden öğrenmiş olacak.

Birçok ülkede uygulanan "Home inspection" sistemi yakın zamanda Türkiye'de de uygulanacak. Hükümete yakın Sabah gazetesinin aktardığı habere göre; Sistem araçlarda olduğu gibi konutlara da muayene uygulamasını kapsıyor. Yetkili şirketlere konut muayenesi yaptırılacak ve bunun için de ücret ödenecek.

Teknik müşavirlik hizmeti sunan şirketler bundan böyle konutların teknik kontrollerini yapacaklar. Şirketler yaptıkları çalışma ile konutlarda tesisat, çatı, yalıtım gibi önemli sorunları belirleyerek raporlayacak.

Kaynak:Haber Merkezi