Patateste öldüren tehlike! Dikkat edilmezse hastanelik olabilirsiniz....

Patateste öldüren tehlike! Dikkat edilmezse hastanelik olabilirsiniz....
Patates em lezzetli olması hem de besleyici özellikleri nedeniyle sofralarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak, patatesin filizlenmiş halinin sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, yanlış duymadınız. Filizlenmiş patatesin zararlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Filizlenmiş patateslerde solanin adı verilen bir toksin bulunur. Solanin, doğal olarak patates bitkisi tarafından üretilen bir bileşiktir ve bitkinin kendini zararlı organizmalara karşı korumasını sağlar. Ancak, solanin insan sağlığına zararlı olabilir. Yüksek miktarda solanin tüketimi, zehirlenme belirtilerine yol açabilir.

Solanin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca, baş ağrısı, baş dönmesi ve hatta bilinç kaybı gibi nörolojik belirtiler de görülebilir. Bu nedenle, filizlenmiş patatesleri tüketirken dikkatli olmak büyük önem taşır.

Peki, filizlenmiş patateslerden nasıl korunabiliriz? İşte size birkaç ipucu:

1. Taze patatesleri tercih edin:

Filizlenme olasılığı daha düşük olan taze patatesleri tercih etmek, sağlığınızı korumanız açısından önemlidir.

potato-1422580-1280.jpg

2. Patatesleri serin ve karanlık bir ortamda saklayın:

Patatesleri güneş ışığından uzak, serin ve karanlık bir yerde saklamak filizlenme riskini azaltır.

3. Filizlenmiş patatesleri atın:

Eğer patatesleriniz filizlenmişse, onları hemen atmanız en doğru seçenek olacaktır. Filizlerin çıkarılması, solanin miktarını azaltmaz ve zehirlenme riskini ortadan kaldırmaz.

4. Patatesleri doğru şekilde pişirin: Patatesleri iyice pişirmek, solanin miktarını azaltmaya yardımcı olur. Filizlenmiş patateslerin çiğ veya yarı pişmiş olarak tüketilmemesi önemlidir.

FİLİZLENMİŞ KISIMLARI ÇIKARMAK İŞE YARAR MI?

Ensonhaber.com'da aktarılanlara göre; Glikoalkaloidler özellikle patatesin yapraklarında, çiçeklerinde, gözlerinde ve filizlerinde yoğunlaşmıştır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşilleşme ve acı bir tat, bir patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde yükselmiş olabileceğinin üç işaretidir.

Bu nedenle, filizleri, yeşil ve çürük kısımları atmak, toksisite riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca pişirme şeklinin de önemi büyüktür, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Haşlama ya da fırınlamanın glikoalkaloidler üzerinde etkisi çok azdır.

Bununla birlikte, bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterince ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı şu anda belirsizdir. Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri tamamen yemekten kaçınmak en güvenli yoldur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.