SİLOPİ'DE 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU
Silopi ilçesinde 'Milli Ağaçlandırma Günü' etkinliği kapsamında 5 bin 750 fidan toprakla buluşturuldu.
'Milli Ağaçlandırma Günü' etkinlikleri kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen 'Geleceğe Nefes' kampanyasında Silopi ilçesinde 5 bin 750 fidan dikildi. Silopi Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ağaç dikme etkinliği yapıldı. Etkinliğe Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Milli Eğitim Müdürü Murat Bilen, Orman İşletme şefliği personeli, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Silopi Kaymakamlığı öncülüğünde Silopi Orman işletme şefliği ekipleri tarafından ilçede 5750 adet fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Tüm ilçe genelinde saat 11.11'de fidanlar toprakla buluşturuldu.
Okulun tarih öğretmeni Merve Hatıra doğanın yeşil olması okulun yeşillendirilmesi için öğrenciler ile birlikte fidan dikimi yaptıklarını söyledi. Hatıra, “diktiğimiz bu fidanlar inşallah geleceğimize umut olur” dedi.
Fidan dikimine katılan kız öğrenci Selamet Kösen, “geleceğimizin daha iyi olması için fidan dikimi yaptık, ağaçlarlar dünyamız daha güzel olur inşallah” dedi.
MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ NEDİR?
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü için hazırlıklarını tamamlayan Orman Genel Müdürlüğü, 7 coğrafi bölgede yer alan 28 Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde üretilen 83 milyon fidanın dağıtımına başladı .Ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakma amacı ile her yıl 11 Kasım gününde düzenlenmesi kararı alınan "Milli Ağaçlandırma Günü" bu yıl da aynı tarihte yapılacak.
Özellikle orman köylüsüne gelir kapısı olan ve ihracat kapasitesi bakımında son yıllarda büyük ilgi gören tıbbi-aromatik bitkiler ve stratejik ürünler için 2020 yılında 1000 türde 260 milyon adet fidan üretimi planlayan OGM, Eylül itibariyle bu alanda 261,4 milyon adet fidan üreterek hedefini aştı. Yetiştirilen türler arasında sahil çamı, kızılçam, süs bitkileri, kestane, defne, iğde, ıhlamur, ceviz, keçiboynuzu ve karayemiş gibi milyonlarca fidan yer alıyor. OGM, kamuya bedelsiz olarak ürettiği fidanların yanı sıra, özel sektör fidancılığı için de üretim yapıyor.Park, bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılan fidan ürünlerini kapsayan özel sektör fidancılığının desteklenmesi için de çalışan OGM, yıllık ortama 30-35 milyon adet fidan satışından 20-25 milyon TL gelir elde ediyor. Bu kapsamda ayrıca onaylanan 167 adet özel orman fidanlık projesinin 152 tanesini faaliyete alan OGM, fidan üretiminde dünya pazarlarına açılmak için özel sektör fidancılığına uzun vadeli ve düşük faizli kredi vererek sağlıyor. Bu kapsamda son 10 yılda, 10,5 milyon TL kredi kullanılarak, 3 adedine ise hibe desteği verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.