Şırnak-Van Yolu Ödenek Kriziyle Hayalleri Yarıda Bıraktı

Şırnak-Van Yolu Ödenek Kriziyle Hayalleri Yarıda Bıraktı
Ödenek eksikliği nedeniyle Şırnak-Van yol projesi 15-20 gün içinde duracak.

Bu durum, bölgenin ekonomik kalkınmasını olumsuz etkileyerek yüzlerce işçinin işsiz kalmasına neden olacak ve Şırnak'ın gelişimini sekteye uğratacak.

Şırnak-Van arasındaki 390 kilometrelik yolun, proje tamamlandığında 190 kilometreye düşmesi ve seyahat süresinin 6 saatten 2 saate inmesi hedefleniyordu. Bu stratejik yol, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Karadeniz, Irak ve Suriye arasında önemli bir bağlantı oluşturacak ve Şırnak’ın geleceğini değiştirecekti. Ancak, Pervari tarafındaki çalışmalar yaklaşık 1-2 ay önce dururken, Şırnak tarafında ise çalışmalar halen devam ediyor.

Ödenek Yetersizliği Çalışmaları Durduruyor

Şırnak-Van yolu projesinin Şırnak tarafında 2 bin 845 metre uzunluğundaki ilk tünelde çalışmalar sürerken, tünelin tamamlanmasına 400 metre kala ödenek yetersizliği nedeniyle çalışmalar durdurulacak. İhaleyi alan firma, Bestler Dereler bölgesindeki tünel çıkışındaki çalışmaları durdurdu ve malzemelerini topladı. Şırnak tarafında ise tünelin zarar görmemesi için son bir çalışma yapılacak. Bu çalışmanın 15-20 gün içinde tamamlanmasıyla birlikte şantiye tamamen kapanacak.whatsapp-image-2023-08-11-at-14-18-29-1.jpegİşsizlik Tehlikesi Kapıda: 250-300 İşçi İşsiz Kalacak

Şırnak-Van yolu şantiyesinde 250-300 işçi ve 100-150 makine çalışıyordu. Çalışmaların durmasıyla birlikte son bir ayda birçok işçi işini kaybetti. 15-20 gün içinde şantiyenin kapanmasıyla birlikte tüm işçiler işsiz kalacak.

Siyasiler ve STK'lar Sessiz Kaldı

Karadeniz'de zorlu coğrafi şartlarda yollar inşa edilirken, Şırnak’ta 13 yıldır 190 kilometrelik bir yolun bitirilememesi dikkat çekiyor. Seçim döneminde Şırnak-Van yolunu bitirme vaadiyle oy toplayan siyasiler, yolun durma noktasına gelmesiyle sessizliğe büründü. Şırnak'ın gerçek sorunlarına duyarsız kalan sivil toplum kuruluşları da bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor.

Vatandaşların Tepkisizliği Durumu Kötüleştiriyor

Şırnaklı vatandaşların, bu yolun durmasının Şırnak’ın kaderini 20 yıl daha geriye götüreceğinin farkında olmadıkları görülüyor. Şırnak-Van yol projesinin durması, bölgenin ekonomik kalkınma sürecini olumsuz etkileyerek, Şırnak’ın gelişimine engel teşkil edecek.

38 Kilometre Kaldı

Şırnak-Van yolunda 26 kilometresi yol, 12 kilometresi tünel olmak üzere toplamda 38 kilometrelik bir mesafe kaldı. Yolun bu şekilde devam etmesi durumunda 38 yıl içerisinde Şırnaklılar bu yolu kullanabilecekler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum