Şırnak'ın pek bilinmeyen güzellikleri... Akın akın turist gelmeye başladı

Şırnak'ın pek bilinmeyen güzellikleri... Akın akın turist gelmeye başladı
Şırnak, Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çeken Şırnak turistler için oldukça cazip bir destinasyondur. İşte Şırnak'ın pek bilinmeyen güzellikleri

Şırnak'ta gezilecek yerler arasında doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kaplıcaları ile birçok seçenek bulunmaktadır. Bu yerleri keşfederek unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile ünlü Şırnak, keşfedilmeyi bekleyen birçok yerle doludur. Nuh Tufanı'na ev sahipliği yaptığına inanılan Cudi Dağı, ters laleleriyle ünlü Şırnak dağları, Cizreli mucit El-Cezeri'nin müzesi, Dicle Nehri'nde kano ve rafting gibi birçok etkinlik Şırnak'ta gezilecek yerler arasındadır.

Nuh Tufanı ve Cudi Dağı

Büyük Nuh Tufanı sonrasında Nuh'un gemisi Cudi Dağı'na oturduğuna inanılır. Ağrı Dağı için de benzer bir inanış olsa da Cudi Dağı'ndaki sarp yapısı ve yeni bir yaşam kurmaya daha elverişli coğrafyası, Cudi'yi öne çıkarmaktadır. Heştan Köyü'nün Nuh Peygamber tarafından ilk yerleşim yeri olarak kurulduğuna inanılır. Cudi Dağı'nın en yüksek noktası 2114 metre ve dağ üzerinde 2 bin metreyi aşan 4 doruk mevcuttur.

Şırnak'ta Ters Laleler

Bahar aylarında Şırnak'ta açan ters laleler, sadece 20 gün boyunca görülebilir. Şırnak'ın dağlarında ve bahçelerinde açan ters laleler, kartpostallarda gördüğümüz güzelliklerin canlı ve renkli halidir. Ancak unutulmamalıdır ki, ters laleleri koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan para cezası kesilmektedir.

sirnakta-gezilecek-yerler-ters-laleler.jpg

Cizre'li Mucit El-Cezeri

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri, sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yaptığı kabul edilen bir hezârfen, mucit ve mühendistir. Camia Medresi'nde öğrenimini tamamlayan El-Cezeri, fizik, matematik, mekanik, sibernetik alanlarında çalışmış ve dünya bilim tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi, bu dâhiyi daha yakından tanımak isteyenler için ziyaret edilebilir.

Dicle Nehri'nde Kano ve Rafting

Kızılsu, Habur ve Hezil çayları ile beslenen Dicle Nehri, Şırnak'ta kano ve rafting için uygun bir ortam sağlar. Kızılsu Çayı'nda ayrıca olta balıkçılığı da yapılmaktadır.

Şırnak'ta Yayla Turizmi

Şırnak'ın doğal güzelliklerini sunan yaylalar, arıcılıkla ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşanlara ev sahipliği yapar. Faraşin Yaylası, Şırnak'ın en güzel yaylalarından biridir. Kırmızı Yayla ise baharın gelişiyle yemyeşil görüntüsü ile büyüleyen bir başka yayladır.

sirnakta-gezilecek-yerler-sirnak-kucukbas-hayvan-yetistiriciligi.jpg

Şırnak'taki Cami, Türbe ve Medreseler

Cizre Ulu Camii, Hz. Nuh Camii ve Nuh Peygamber Türbesi, Mem-u Zin Türbesi, Kırmızı Medrese ve Şeyh Ahmet El-Cezeri Türbesi gibi tarihi yapılar Şırnak'ta gezilecek yerler arasındadır.

Şırnak'ta Gezilecek Tarihi Yerler

Finik Ören Yeri, Yafes Köprüsü, Cizre Kalesi ve Mehmet Ağa Kasrı gibi tarihi yapılar Şırnak'ta gezilebilecek yerlerdir.

Şırnak Kaplıcaları

Hısta Kaplıcası, Zümrüt Kaplıcaları, Besta Kaplıcası ve Nasfaran Kaplıcası gibi kaplıcalar Şırnak'ta ziyaret edilebilir.

Yararlanılan kaynak

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum