Cizreliler ağzının tadını biliyor! Asırlık lezzetin tarifini ustası paylaştı

Cizreliler ağzının tadını biliyor! Asırlık lezzetin tarifini ustası paylaştı
Ceviz, şeker ve tereyağının uyumuyla öne çıkan Luzine Tatlısı Cizre'nin asırlık geleneksel lezzetidir. Evde bu meşhur tatlıyı yapmak isterseniz işte ustasından aldığımız luzine tatlısı tarifi...

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yüzyıllardır hazırlanan geleneksel bir tatlı olan Luzine, geçtiğimiz yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Luzine tatlısının tarihi, Cizre'nin tarihine kadar uzanıyor. Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan bu tatlı, Cizre'nin kültürel mirasının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.

Luzine'nin Tüketimi

Luzine tatlısı, Cizre'de genellikle Ramazan ayında tüketilir. Ancak, günümüzde normal günlerde de sofralarda yerini almaya başlamıştır.

Peki, Cizre Luzine Tatlısı Nasıl Yapılır?

Teflon tencerenin içine 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağını ve 1 su bardağı toz şekeri alın. Ocağın altını orta ateşe ayarlayıp yağ eriyene kadar karıştırın. Bu aşamada tahta kaşık kullanabilirsiniz.Yağ eriyince 1 su bardağı ılık suyu ekleyin. Kaynayana kadar ara ara karıştırın. Fokur fokur kaynamaya başlayınca 5 dakika sonra 1 çay bardağı unu ilave edin ve topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırın. Homojen bir kıvam alınca 1 çay bardağı irmiği de ekleyin. Son olarak 1 su bardağı ılık suyu döküp yumuşak muhallebi kıvamını yakalayın. 5 dakika sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.Yuvarlak bir tepsinin tabanını sıvı yağ ile yağlayın. Sıcakken hazırladığınız tatlıyı yayın. Kaşığı su ile ıslatarak üzerini düzleştirin. Üzerine ceviz, antep fıstığı serpebilirsiniz. Buzdolabında en az 2 saat dinlendirip dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.