ANNE BABAYA “ BİR ÖF “ BİLE DENİLMEZ

Bizler Aile yapısının ne olduğunu ve işleyişi konusunda tecrübeye sahip bir toplumuz.Bu değerler o toplumun kimliği ve gelenekleri ile ilgilidir.Toplumumuzda insani,ailevi değerler ve kavramlar temelde de çok güçlü bir bağ ve yapıya sahiptir.Anne - Baba çocuk ilişkileri bu değer yargıları üzerinden inşa edilmiş ve günümüze kadar yapısını korumuştur.

Kimi zaman çocukluğumuzda kulağımızda halen tazeliğini koruyan ve annelerimize babalarımıza “ bir öf “ denmenin karşılığının Allah (cc) nezdinde günahının büyük ve sonuçlarının da cehennem olacağı inancı ile büyütüldük.Bu yüzden kimi insanlarda anne babaya sevginin temelinde kan bağı ve anne baba iç güdüsü olsa bile temelde bir çok evlat bu hislerle yaşamış,bu yapının her ne olursa olsun tartışmaya bile açık olmayacağı inancında olmuşlardır..Anne Baba ile tartışma kesinlikle red edilmiştir.Haksız ve zulmetse dahi.

Fakat ; Kuranı Kerimi ayetlerini açıp baktığımızda bu ayetin aslında cahiliye devrinde anne baba ve onlardan doğan çocukların iman etmememesi ve Allah’a itikat etme olayı üzerine inan bir ayet olduğunu görmekteyiz.

“ Öf çekilmez “ cümlesi Ahkaf Süresi 17.ayetinde aslında Hz.Ali’nin bu genel çerçeve içinde inanan ebeveyn ile inkâr eden bir evlât arasındaki tartışmayı tasvir ediyor. Hz. Ebû Bekir’in oğlu Abdurrahman, önce inanmaz iken sonra inanmış ve iyi bir insan olmuştur, Zeccâc gibi bazı tefsirciler âyetin bu olay üzerine geldiğini ileri sürmüşlerse de burada örnek verilen evlat ve benzerlerinin cehennemlik oldukları âyette ifade edildiği için– bu yorum haklı olarak genellikle kabul görmemiştir.

Ayet şu şekilde meal edilmiştir ; Anne ve babasına, "Öf size! benden önce nice nesiller gelip geçmiş iken,beni tekrar diriltilecek olmakla mı tehdit ediyorsunuz?" diyen kimseye onlar Allah'a sığınarak, "Yazıklar olsun sana! İman et, Allah'ın va'di gerçektir" diyorlar, o da, "Bu, eskilerin masallarından başka bir şey değildir" diyordu.

Ayetlerde ve onunla ilgili tefsirlerde bu Anne- Baba ve çocuk ilişkilerinden çok iman ediliş ve edilmemesi konusunda Allah’ın şiddetli bir şekilde Hz.Ebubekir’in oğlunun şiddetli bir şekilde uyarılması ile ilgilidir.

İşte bu anlamda günümüzde bir çok Ebeveyn bu korkularla ve bu algılarlar ile büyümüş aile bireylerinin kulağına hep bu cümleyi fısıldar.Burada sorumluluk ve saygı ( olmalı ) hep çocuklardan beklenmektedir.

Bir Baba ailevi sorumluluklarını yerine getirmez,çocuklarına yeterli ilgi alakayı vermez,çocuklarına iyi bir gelecek sunmaz,çocuklarının arasında sen iyi diğeri kötü ayrımı yaparsa ise ve her defasında bu öf denilmez cümlesini kendi menfaatine çevirirse işte burada çocuk kendini de ailesini de ve geçmişten gelen bu değerleri de sorgulamaya başlar.

Sonuç olarak İslami açıdan ,aile değerlerini iyi bilen bir gençlik yaratmak elbette önemlidir amma bu çocuklarında karşılıklı saygı ve sevgi ile büyütülmesi de önemlidir..

Bu yazı toplam 819 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erkan ÖZKALAY Arşivi