Abdulaziz BİLGE

Abdulaziz BİLGE

EĞİTİM VE ÖĞRETİM BAŞLARKEN CİZRE’DE BULUNAN BAZI İMKÂNLAR

İlk ders zili 11 Eylülde çaldı. Ara tatil de 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Her insanda farklı heyecan, farklı telaş olabiliyor. Zira kimileri çocuğunu ilk defa okula gönderme heyecanıyla kimileri de çocuklarının son kademeyle bu sezon ilk defa gireceği sınavların telaşını yaşıyor. Herkes yakından uzaktan bir şekilde bu serüvenin bir parçasıdır. Ve herkesin bir şekilde üzerine düşen görevleri vardır. Ayrıca bu süreçte insanın üzerindeki görevler bir değil birden çoktur. Sadece bir iki görevi yerine getirmekle sanki tüm görevlerini halletmiş ve sanki sorumluluktan kendini kurtarmış bir duruma bürünmek de çok yanlıştır. Çocuğunu okula göndermekle iş bitmez. Tam tersine iş yeni baştan başlar. Sizler de bilirsiniz ki bir fidanı toprakla ve suyla buluşturduktan sonra sırtını dönmek olmaz. İleri zamanda ağaç meyve vermesi için ağaç meyve verene kadar ilgilenip takip etmek gerekiyor. Kaldı ki insanın yetişme sürecini siz düşünün.

Eğitim ve Öğretim imkânlarının her geçen gün daha da geliştiğini görmekteyiz. Gerek fiziki koşullar olmakla birlikte gerek dijital anlamda teknolojinin sunmuş olduğu sınırsız imkânları bilinçli ve doğru bir şekilde kullanmak gerekiyor. Mesel kendi memleketimiz Cizre’de hangi imkânlar sunuluyor ve bundan nasıl istifade edebiliriz sorusuna cevap aramak lazım. Gerekirse yetkililerden destek almak lazım. Malumunuz çok çocuklu nüfusa sahip bir aile yapımız var. Eskiden maddi olanakların yetersizliğinden dolayı hem kendi çocuklarımız hem amca çocukları derken evde kendimize ait bir çalışma ortamı olamıyordu. Rehberlik dersinde bize sunulan ankette “kendi çalışma odanız var mı?” sorusu yabancı kaldığımız bu kavrama çoğumuzun verdiği yanıt “Hayır”idi. Hele ki özel ders veren öğretmene sahip olmak, zenginliğin ve herkesten apayrı biriymiş gibi muamele görmenin de bu işin göstergesiydi. Hala çok çocuklu aile yapımız olsa da ve genel maddi durum malum vaziyette bile olsa Kaymakamlık, Belediye, Milli Eğitim, Kızılay, Halk Eğitim ve özel girişimcilerin kendi sunmuş olduğu imkanlardan mutlaka istifade etmek lazım.

Cizre’de Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi işbirliği ile birkaç mahallede açılan çalışma salonları büyük bir fırsat ve imkan. Çalışma fiziki ortamıyla birlikte sunulan araç ve gereçler ayrıca fen ve sosyal branşlarda oralarda görev yapan öğretmenler bulunmaktadır. Orada bulunan öğretmenler, öğrencilere hem rehberlik hem de derslerinde destek sağlamak noktasında önemli bir görev üstleniyorlar. Ve Cizre’de Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi işbirliği ile açılmış olan çalışma salonları tüm imkanlarından yararlanmak tamamen ücretsizdir. Şimdi birkaç mahallede açılmış olan bu çalışma salonlarının başka mahallelerde de açılması için çalışma ve girişimler olduğunu biliyoruz.

Öğrencilerin çalışma imkanı bulabileceği başka bir yer de Dicle Nehri kenarında bulunan “Millet Kıraathanesi” de öğrencilerin muhteşem Dicle manzarası eşliğinde nezih bir çalışma imkanı sunuyor.

Yine penceresinde muhteşem Dicle Nehri ve yeşil manzarası ve ihtişamlı Cudi Dağı’nın göründüğü harika ve nezih ve birçok gelişme alanına hitap eden sınırsız imkânlarıyla “Cizre Kızılay Gönüllü Merkezi”nde öğrenciler tamamen ücretsiz bir şekilde çalışabilir ve oradaki tüm imkânlardan istifade edebilir. Sahip olduğu zengin kütüphanesi, çalışma salonu, robotik kodlama salonu, konferans salonu ve kişisel yeteneklerini geliştirebilecekleri salonda çeşitli araç ve gereçler ile öğrencilere eşsiz bir fırsat sunuyor. Ve üstelik çay, kahve, su gibi ikramlar öğrenciyi daha da motive ediyor. Cizre Kızılay Gönüllü Merkezi’nde ücretsiz çalışma imkanı araç ve gereçler sunulmakla birlikte orada yapılan sosyal aktivite ve etkinliklerle de öğrencinin motivasyonunu üst düzeyde tutmak amaçlanıyor. Cizre bulunan bu yeri öğrenciler muhakkak değerlendirmeleri gerekir.

Cizre’de büyük bir kütüphane yapıldı fakat daha faaliyete geçmedi. Şuan dörtyolda ve ışıkların olduğu Dicle Otelin karşısındaki Cizre kütüphanesi zengin kütüphanesi ve çalışma salonuyla çalışmak için güzel bir imkan. Ayrıca araştırma yapan ve zengin kütüphane ihtiyacı duyan Cizre'deki Cizre Meslek Yüksek Okulunun da kütüphanesinin olduğunu unutmayalım. Fakat burayı üniversite öğrencileri kullanmaktadır. İstifade etmek için yetkili mercilerle görüşmek zorundasınız. Zira üniversiteye bağlı olduğu için herkese açık bir yer değildir.

Cizre’de gençlerin, öğrencilerin bir çok aktiviteyi ve imkanı bulabileceği büyük binası ve bahçesiyle Cizre Gençlik Merkezi de istifade edilebilecek çok kapsamlı ve muhteşem bir yer. Tam eğitime uygun ortamında ve üstelik çayların da ücretsiz olduğu, başlarında da görevli öğretmenin bulunduğu harika ortamda öğrenci gidip ders çalışabilir ve bütün imkanlardan yararlanabilir. On ikinci sınıflar, üniversiteye hazırlanan öğrenciler, Kpss’ye hazırlanan öğrenciler farketmezsizin muhteşem bir fırsatı Cizre Gençlik Merkezi’nde bulabililirler.

Eğitim ve öğretim yılımızı en verimli ve başarılı geçebilmesi için sahip olduğumuz imkanları araştırıp doğru ve faydalı kullanmalı ve sorumlu olan herkesi üzerine düşen görevi yerine getirme gerekliliğini de hatırlatmak lazımdır.

Bu yazı toplam 1037 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdulaziz BİLGE Arşivi