Abdulaziz BİLGE

Abdulaziz BİLGE

CİZRE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ, CİZRE’NİN MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Kadim şehrimiz nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve böylelikle dünyaya nam salmış Hz. Nuh peygamberin, nice âlim, nice bilim insanı, nice mütefekkir ve nice dengbej yetiştirmiş mukaddes bir şehirdir. Mimari yapısı, yöresel zengin sofrası ve el sanatları, kendine has giyim ve kuşamı ile neresinden bakarsanız büyük bir değerle karşılaşırsınız. Bu aziz şehrimizin zenginlikleri keşf edildikçe daha fazla kaynaklara, eserlere, makalelere ve tezlere, haber ve sinema dünyasına konu oluyor.

whatsapp-image-2024-03-10-at-14-53-16-001.jpeg

Milli Eğitim Bakanlığı da ders kitaplarında Cizre ile ilgi önemli bilgilere yer verdiğini görmekteyiz. Birçok kademede El Cezeri’ye yer verirken ayrıca tarih ders kitabının kapağına da Cizre Ulu Camimizin ejder figürlü kapı tokmağının konulması, yetişen nesil tarafından Cizre’nin bilinmesinin, tanınmasının önemini göstermektedir.

whatsapp-image-2024-03-11-at-01-21-10.jpeg

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı Eğitim Vizyonu Belgesinin "Yenilikçi Uygulamalara İmkan Sağlanacak" hedeflenilen "Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine; bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına, derslerle bütünleşik veya ders dışı etkinlik olarak ağırlık verilmesi şeklindeki misyonuna karşılık Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz güzel işlere imza attı. Bu kapsamda "Şehrimiz Şırnak (Cizre) Dersi" çerçevesinde Cizre’de eğitim gören pek çok öğrenci yaşadığı şehrini yakından ve yerinde görüp bilgilenme ve bilinçlenme imkânı bulmuş oldu. Bu bağlamda öğrenci çevresini tanır, sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini bilir kazanımıyla birçok farklı okul ve farklı kademede öğrenci kendi şehirlerinin tarihi yerlerini gördü. Eğitimin temel ilkelerinden biri olan “Yakından Uzağa” ile öğretilecek bilgiler, öğrencinin en yakın çevresinde bulunan değerlerden, bilgilerden başlanarak onun için uzak olanlara doğru (başka şehirler, ülkeler, yaşantılar gibi) sıralanır. Böylece öğrenci başka yaşamlar ve gerçekler ile kendi yaşantısını ilişkilendirebilir ve onlar hakkında fikirler üretebilir. Bu ilkenin tezahürü olarak öğrenciler kendi topraklarındaki değerleri, çevresindeki ilme, dünyaya yön vermiş tarihi şahsiyetleri tanıma fırsatı bulmuş oldu. Çoğu kez bizzat kendim de bu heyecan dolu çalışmaya bir öğretici, bir rehber olarak katıldım.

whatsapp-image-2024-03-10-at-14-53-50-1-001.jpeg

Çocuklarımıza, gençlerimize başta insanlığın ikinci babası olan Hz. Nuh as olmak üzere, Cizre şehrinin kuruluşu, burada yaşayan medeniyetler, devletler, robotik ve otomatik sistemlerin kurucusu İsmail Ebul İz El Cezeri, Mutasavvıf Şair Molla Ahmed El Cezeri (Melayê Cizîrî) , Kırmızı Medrese, Mem û Zîn, Dengbej Evi ve dengbejler ayrıca yakın dönem büyük alimlerimizden “Ay Risalesi” adlı astronomi üzerine eser veren Cizre Eski Müftüsü Molla Mahmut Bilge gibi sayısız tarihi şahsiyet ve tarihi yerler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Öğrencilerin içerisinde bugüne kadar Cizre’yi hiç gezmeyenlere de tanıklık ettik. Cizre Milli Eğitimin bu güzel çalışmalarıyla şehrin çocukları kendi şehirlerini tanıma imkânı buldu. Kuşkusuz yeni Melayê Cizîrîlerin, yeni El Cezerilerin çıkması için onların torunları önce kendi ecdatlarını tanımaları gerekiyordu.

whatsapp-image-2024-03-10-at-14-55-19-001.jpeg

Cizre’nin maddi ve manevi değerlerini öğrencilerine yoğun emekle tanıtmaya çalışan, gezdiren, sahip çıkan değerli okul müdürleri, öğretmenlerimiz ve Cizre MEB arge birimi temsilatı hesabına ve bu güzel çalışmaların başı olan Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürümüz sayın Şahan İke beyefendiyi makamında ziyaret ettik. Bu şehrin çocukları, gençleri kendi maddi ve manevi değerlerini daha iyi tanımalarına vesile olduğu için kendisine “Cizre Ulu Cami Kapısı ve Tokmağı” şeklindeki bibloyu takdim ettik. Değerli müdürümüz bizleri güzel bir misafirperverlik ile karşıladı. Sözü, eğitim, tarih, kültür, sanat yönünden Cizremiz için yaptıkları ve yapacakları faaliyetler ile açtık. Müdür bey öğrencinin akademik başarısına, sosyal beceri ve kültürel donanımına, kendi maddi ve manevi değerlerinin bilincinde olmaya katkı sağlayacak çalışmalarımızın devam edeceğini söyledi.

whatsapp-image-2024-03-10-at-15-05-06.jpeg

Şunu da belirteyim ki şehrin kurumları birbirine koordineli proje yürütmesi, çalışmalardan olumlu netice almak için büyük bir önem taşır. Öğrencilerimizin Cizre tanıtım gezileri için Cizre Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüs imkânı da büyük bir ihtiyacı karşılamış oldu. Bu projelerde Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekili sayın Nazlı Demir Hanımefendi gerçekten önemli katkılar sundu. El Cezerilerin torunlarına, ecdadı gibi olabilmesi için tüm kurum ve kuruluşların devamlı bu görevi ve misyonu taşımalıdır.

whatsapp-image-2024-03-10-at-17-29-06.jpeg

Cizre Milli Eğitim bünyesinde Araştırma-Geliştirme birimi sorumlusu Ferda Ekinci ve Hasan Akdemir koordinasyonlarında ve diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları güzel çalışmaların bir kısmını söz etmek isterim. Cizre Kaymakamlığı, Cizre Belediyesi ve Cizre Milli Eğitim ile ARGE birimi beraberliğince “Köklerimiz mirasımız projesi İsmail Ebul-İz El Cezeri Pano Hazırlama Yarışması “ öğrenciler, öğretmenler ve veliler arasında güzel bir heyecana vesile oldu. Tüm eğitim kurumlarında bu proje yürütüldü. Bu vesile ile El Cezeri’yi bilmeyenler tanıma fırsatı buldu, bilenler de daha iyi tanıma imkânına kavuştu. “Ecdadım bunu yaptı ben de bunu yapabilirim, başarabilirim” bilinci oluştu. Hakikaten de her okuldan çok muhteşem çalışmalar ortaya çıktı. Öğrenciler üretken olabilmeyi ve değerlerine nasıl sahip çıkabilmeyi öğrendiler. Köklerimiz mirasımız projesi kapsamında “İsmail Ebul-İz El Cezeri Boyama Kitabı” hazırlandı ve anaokulu kademesindeki tüm çocuklara dağıtıldı. Yine bu kapsamda Cizre’nin tarihi yerleri ve şahsiyetlerini tanıtan 2024 yılına ait takvim hazırlandı. Cizre tarihi mekanların ve tarihi şahsiyetleri bu konuda öğrencilerine rehberlik ederek büyük emek sarf eden okul öğretmenlerine de ayrıca teşekkür ederim.

whatsapp-image-2024-03-10-at-15-05-05.jpeg

Yine kurumların koordinesiyle “Molla Ahmed El Cezeri (Melayê Cizîrî) Şiir- Beyit Ezberleme ve Güzel Okuma Yarışması düzenledi. Yüzlerce öğrenci Melayê Cizîrî’nin şiirlerini ezberledi, onun hayatını araştırdı.

whatsapp-image-2024-03-10-at-14-54-14-003.jpeg

İlkine ben de katılıp dereceye girmek nasip olmuştu. Daha sonra liseler arası olarak düzenlendi. Dicle Anadolu Lisesi Öğrencisi Sidar Sevimli tarafından hazırlanan, şu anda okullar arası projede elemeyi geçen mayıs ayında diğer projelerle yarışacak “Dengbêjlik Kültürü ve Z Kuşağına Aktarılması” projesinin röportaj-klip, belgesel aşamasında elimden gelen bütün desteği öğrencimize sağladım. Mayıs ayında okulda düzenlenecek olan çok güzel bir proje tanıtımının bizleri beklediğini de buradan duyurmuş olayım.

whatsapp-image-2024-03-10-at-14-53-50.jpeg

Daha yazamadığım şehrimiz ve çocuklarımız, gençlerimizi, yarınlarımız için yapılan birçok çalışmalar var. Bunların devamlılığı ve geliştirilmesi çok önemli. Bu hususta kendisini ziyaret ettiğim Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürümüz sayın Şahan İke Beyefendiye bir Cizre sevdalısı olarak teşekkür ederim. Yeni çalışmaları, projeleri heyecanla bekliyoruz.

Bu yazı toplam 236 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Abdulaziz BİLGE Arşivi