Seçime Giden Vatandaşlar Geçim Derdinde

Yerel seçimler yaklaştıkça Cizre’de sessiz bir hava hakim. Cılız bir ses hangi parti kimi aday gösterecek? Hangi parti, hangi aday ile kazanabilir? Sohbetlerinin yapıldığı sırada vatandaşın asıl gündemi tartışmasız geçimdir.
*

İnsanlar sandıktan ziyade ekmek derdindeler. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına (UNDP) göre dünya genelinde yaklaşık bir milyar insanın aşırı yoksulluk koşullarında günde bir doların altında yaşadığı, temel beşeri ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve en az bir milyar insanın da göreceli yoksulluk koşullarında yaşadığı tahmin edilmektedir.
*
Bölgemizde de durum pek farklı değildir. Tuzu kuru olanlar hariç çarşı pazarda yerel seçimler pek konuşulmuyor. İnsanlar düzenli olarak marketleri takip ederek hangi markette pirinç daha ucuz derdine düşmüştür. Geçen günlerde Cizre’de bir market, haftanın iki günü ekmeği indirimli veriyordu diye ekmekler yok satıyordu.
Vatandaşlar, seçimlerde adayların vaatlerinden ziyade alım gücünün hızla zayıfladığının derdindeler.
*
Evet, çok iyi biliyoruz ki toplum mühendisleri ,yoksulların siyasal tercihi için bir takım planlar yapar. Her yoksul seçimlerde bir takım beklentiler ve faktörler çerçevesinde siyasal tercihini ortaya koysa da en adil seçim bile yoksulluğu bitirecek kadar güçlü değildir. Hiçbir seçim, günü bir öğünle idare eden bir babanın çocukları için verdiği mücadeleyi anlatamaz.
*
Hiçbir oy, sokak röportajında konuşan ortaokul öğrencisinin “Ne olur simitin fiyatını düşürün, harçlığım 20 TL” simit hesabından daha gerçek değildir. Hiçbir sandıktan vatandaşın ekmeği çıkmaz, her sandık kendi yoksulllarını doğurduğu bir sistemde kimse aç değil önemli olan ne kadar kazandığınız da değil, kazandığınızın ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığıdır.
*
Aylardır gökyüzüne bakmayı unutmuş emekçi bir babanın hafta sonu parka gidip dinlenmesi en büyük yoksulluk fotoğrafıdır. Ailenin gündelik yaşamlarını sürdürebilecekleri yiyecek-içecek, giyim kuşam, barınma gibi temel ihtiyaçları temin etsen de düzenli olarak et yemiyorsan yoksulsun.
*
Son 4 yıldır bulunduğu ortamdan uzaklaşıp ailenle birlikte kafa dinleyebileceğin bir yere gitmediysen yine yoksulsun. Gelir gider defterinde çocuğun için bir sayfa yoksa yine yoksulsun onun için seçime değil geçime odaklan.
*
Parti adayları da seçim çalışmalarına bir marketin indirim gününde kasiyere eşlik ederek başlayabilirler. Ne söyleyecekseniz orada söyleyebilirsiniz.
Sandıktan ekmek arayan bir kitleyi hiçbir ideoloji ile doyuramazsınız. Kısaca özetlemek gerekirse geçinemiyorsan seçimin bir önemi yok.

Bu yazı toplam 122 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer AYDA Arşivi