SOSYAL İLETİŞİMDE MEDYA GÜCÜ

Dünyada artan nüfus, iletişim kavramını daha geniş anlamda ele alınmasını zorunlu hale getirdi. Bunu da çözüme kavuşturmanın yegane yolu teknolojiden başka bir şey değildi. Teknoloji sayesinde saniyeler içerisinde insan ve insanlara binlerce kilometre ötede dahi olsa ulaşma imkanı sağlanmış oldu. Teknoloji sayesinde dünya genelinde oluşturulan enformasyon ağı ile bilgi paylaşımı, sorun bildirimi, talep ve istekler sınırlı olan insan gücünün kat be kat üstüne çıkmasıyla zaman ve maliyetten büyük bir tasarruf sağlanmış oldu. Bu ihtiyacı da dayatan temel etmen “karşılıklı bağımlılığı” ifade eden bir nevi küreselleşme gerçeğinden başka bir şey değil. Çünkü küreselleşme ile birlikte tüm dünyada etkileşimin dinamosu olacak, onu sağlıklı bir tabana oturtacak bir sistem gerekliydi. Nitekim kısa sürede dünyada etkileşimi sağlayan araçların devreye sokulması ile küreselleşme sahfasına insanların büyük bölümü hızla entegre olabilmiştir.

Etkileşim dinamiği başta klasik anlamda gazete, tv, radyo ve telefonlar ile üst düzey bir noktaya gelmiştir. Ancak zamanla bu olağanüstü medya gücü bile güncelliğini yitirmiş insanlar medyada daha hızlı iletişimi sağlayan interaktif uygulamalara ihtiyaç duymuştur. Klasik anlamdaki teknolojik medya salt bilgi veren bir yapıdayken interaktif dönemle birlikte karşılıklı bir iletişim ortaya çıkmıştır. Anlık bilgi paylaşımı, anlık sorun çözme ve anlık mesajlaşma ile çevre ile daha yoğun iletişim imkanı sağlanmıştır. İnteraktif uygulamalar sayesinde dünyadaki küreselleşme olgusu doruk noktasına gelirken, bu sayede dünyadaki finansal, ekonomik ve sanayi alanında işlem ve üretim rakamları artış trendine girmiştir. Dolayısıyla küreselleşme olgusu aynı zamanda bir yönü ile dünyadaki yoksulluk rakamlarının bile azalmasını sağlama yönü ile olumlu etkiler yarattığı rakamlar ile ortada.

Dünyadaki interaktif uygulamalarının önemli bir sonucu da sosyal medya kavramının doğuşu olarak ön plana çıkar. Sosyal medya mecrası sayesinde dünya nüfusunun günümüz itibari ile yaklaşık yarısından çoğu değişik platformlarda bir araya gelmekte ve bu platformlar sayesinde iletişim imkanlarına sahip olabilmektedirler. Sosyal medya uygulamaları interaktif özelliği sayesinde son derece aktif sunumlar yaparak insanların saniyelik meraklarını geçirmektedirler. Dosyasıyla interaktif uygulamalar sayesinde karar verme süreçleri kısalmakta, sorunlara karar verme süreçleri anlık bir yapıya kavuşmaktadır. Eski uzun, yorucu ve maliyetli süreçlerin yerini saniyelik süreçler alabilmiştir. Avrupa'da özellikle birçok seçimde günümüzde büyük miting ve toplantıların yerini interaktif sosyal medya uygulamaları almış bulunuyor. Teknolojik seçenek sayesinde binlerce bayrak, broşür gibi kağıt baskıların yerini çok basit uygulamalar ile interaktif uygulamalarda paylaşılan sanal afişler yerini alıyor ve almaktadır. Bu yönü ile bakıldığında sosyal medya sayesinde çevre kirliliği, gereksiz yere ağaç ve orman tahribatının bile önüne farkında olmadan geçildiği görülüyor.

Sosyal medyanın dünya genelinde kültürler arası iletişime de önemli etkileri olduğu bir gerçek. Uzak kültürlerin yakınlaşması, bir kültürü yaşamak için binlerce kilometre yol kat etmemek hep iletişimin bu gücü ile olmuştur. Kültürler arası önyargıların giderilmesi, dünya insanlığının kültürel değerlerine daha saygılı bir tutum içine girmelerinde sosyal medyanın katkısı olmuştur. Elbette bunun tam tersi bir sonuçla nefret yaratan örnekleri olsa bile bu olumsuz algının düzeltilmesi bile yine sosyal medya tarafından yer yer barışçıl bir döneme evrilmiştir.

Sosyal medyanın kültürel diğer boyutu da onu kullanma biçimi ile ilgili. Yapılan araştırmalarda farklı kültürdeki insanların sosyal medyayı kullanma biçimlerinin de farklı olduğu gerçeği ortaya çıkmış. Dolayısıyla kültürel kimliğin internetteki sosyal ağları kullanma biçimlerini etkilemesi, kişilerin bu mecrada kültürel renklerini, dillerini ve inançlarını koruma güdülerinden olumsuz bir etki yaratmadığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Kısacası beyindeki manifestolar aynı şekilde interaktif uygulamalara yansıma bulmaktadır.

İçinde vaktimizin büyük bölümünün geçtiği sosyal medya mecrasını olumlu ve faydalı bir zemine kavuşturmak tamam ile bizim elimizde. Bir çok önemsediğimiz değerler kadar önem taşıyor hem de.

Bu yazı toplam 207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut BALTA Arşivi