Türkiye’de en fazla ölümlü çığ afeti 1992'de Şırnak’ta yaşanmış: 85 ölü

Türkiye’de en fazla ölümlü çığ afeti 1992'de Şırnak’ta yaşanmış: 85 ölü
Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olası bir Çığ olayına karşı ilgili kurumların katılımı ile "Çığ Hazırlık ve Müdahale Tedbirleri" Kordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-39-53.jpeg

Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde ilgili kurumlarla birlikte olası bir Çığ Afetine karşı hazırlık olmak ve müdahale çalışmaları kapsamında gerekli tedbirleri eksiksiz almak üzere Şırnak Valisi Birol Ekici başkanlığında "Çığ Hazırlık ve Müdahale Tedbirleri" Koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muzaffer İşlek, Türkiye’de en fazla ölümlü çığ afeti olayının Şırnak’ın Köyünde yaşandığını ve 85 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketidir dedi.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-42-49.jpeg Deprem ülkesi olan Türkiye’de Çığ afetleri de çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açıyor. 71 yıllık istatistiklere göre her yıl ortalama 28 Olay,20 Ölü, 6 yaralı olarak kayıt altına alındı. Türkiye de en fazla ölümlü çığ afeti 1992 yılında merkeze bağlı Görmeç Köyünde 85 kişi vefat etmiştir. Ayrıca 1992 yılında Beytüşşebap İlçemize bağlı Boğazören köyünde 36 vatandaş, Çığlıca köyünde 1992 yılında 15 vatandaş, Beşağaç köyünde 3 vatandaş Çığ Afeti nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-42-08.jpeg

Şırnak’ta olası bir çığ afetine karşı Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak her türlü hazırlığın içerisinde olduklarını ifade eden AFAD Şırnak İl Müdürü Muzaffer İşlek; Doğa ve insan kaynaklı afetler, hem insanların hayatlarını derinden etkilemekte hem de büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Dedi.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-38-38.jpeg

Türkiye’de tektonik, topoğrafik ve iklimsel yapısının etkisiyle doğa kaynaklı afetlerle sık sık karşılaşıldığına vurgu yapan İşlek, Depremler bakımından yüksek riskli bir coğrafyada bulunan ülkemizde, heyelan, sel/taşkın, kaya düşmesi ve çığ afetleri de bölgesel ve mevsimsel bazda yaşanabilmektedir. Afetleri yoğun yaşayan ülkemizin iklim değişikliğinin etkilerini, yakın gelecekte daha da fazla hissedeceği değerlendirilmektedir.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-39-12.jpeg

En fazla ölümlü çığ afeti Görmeç köyünde yaşanmış 85 ölü

Türkiye’de 71 yıllık istatistiklere göre her yıl ortalama 28 Olayın yaşandığı 20 kişinin ölümü ve 6 kişinin yaralanması ile kayıt altına alındığını ifade eden İşlek, Türkiye’de Çığ Afetlerinde en ölümlü çığ olay 1992 yılında Şırnak’ın Görmeç köyünde yaşanmış ve 85 kişi hayatını kaybetmiştir. Ayrıca 1992 yılında Beytüşşebap İlçemize bağlı Boğazören köyünde 36 vatandaş, Çığlıca köyünde 1992 yılında 15 vatandaş, Beşağaç köyünde 3 vatandaş Çığ Afeti nedeniyle hayatını kaybetmiştir. “dedi.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-38-15.jpeg

Geçmişte yaşanan bu olaylara karşı hazırlıklı olmak için "Çığ Hazırlık ve Müdahale Tedbirleri" adı altında bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten İşlek, bu toplantıdaki amacımız depremlere hazırlıklı olduğumuz gibi Çığ Afetlerine karşıda hazırlıklı olmak ve olası bir olaya karşıda alınması gereken tedbirleri zamanında da almaktır.dedi.

Olası bir çığ olayına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgilendirmede de bulunan İşlek, Çığ Öncesinde; Çığ riskine karşı nasıl hazırlanacağınızı ve korunacağınızı öğrenebileceğiniz eğitim programlarına katılın. İlk yardım vb. tamamlayıcı eğitimleri de alın.

Yeni yerleşim yeri olarak, çığ riski taşıyan bölgeleri seçmeyin. Mevcut yapılarınızı sigortalatın.

Çığ tehlikesinin artmasını engellemek için, yamaçlardaki ağaçları, bitki örtüsünü ve ormanları koruyun.Kar yağan aylarda hava ve yol durumu raporlarını dikkatlice izleyin.Aile Afet Planınızı hazırlarken çığ riskini göz önünde bulundurun.

whatsapp-image-2025-01-15-at-10-37-39.jpeg

ÇIĞ AFETİNE HAZIRLIKLI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çığ Oluşabilecek Alanlarda İseniz; Rüzgar altı alanlardan, kornişlerin altındaki yamaçlardan ve özellikle içbükey (konveks) profilli ve rüzgarla sürüklenme sonucu oluşmuş kalın depolama alanlarından sakınılmalıdır.

Yüksek riskli bölgeleri geçerken grubun emniyetli yerde beklemesi ve birer birer geçilmesi doğrudur.

Yoğun kar yağışı ve şiddetli rüzgarın uzaması yüksek çığ riskini doğurduğundan tehlikeli alanlardan uzak durulmalıdır.

En tehlikeli çığların 30°- 40° eğimli yamaçlarda oluşmasından dolayı bu tür yamaçlara daha fazla dikkat edilmelidir.

Eğer arazide iken çökme sesi, kırılma ve oturma sesi benzeri sesler duyuyorsanız, çığ oluşumu anına çok yakınsınız demektir.

Kaynak:Azad Mendeş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.