Abdulaziz BİLGE

Abdulaziz BİLGE

ÜLKENİN İLK İLAHİYATININ İLK MEZUNLARIDAN BİR CİZRELİ

Cizre’nin her bir döneminde, Cizre’nin yetiştirmiş olduğu önemli şahsiyetlerini görmek mümkün. Böyle şahsiyetlerden biri de rahmetli büyük babam Molla Neşet Bilge Hocadır. Rahmetli büyük babam Neşet Bilge Hoca’nın bugün vefat yıl dönümünün sekizincisi olması münasebetiyle rahmetle anıyorum.

Silsilemizin son dönem âlimlerinden olan Neşet Bilge, medrese eğitimi görmekle birlikte Türkiye’de kurulan modern yeni eğitim sistemiyle de öğrenim gördü. O da kendi aile efradı gibi ilk medrese öğrenimini yine alim olan kendi aile efradından görmüştür. 1949’da kurulan Türkiye’nin ilk İlahiyat Fakültesi olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni okuyup fakültenin ilk mezunlarından olmuş oldu.

İlahiyatçı yazar Neşet Bilge 31 Ekim 1938 yılında Cizre'de doğdu. Botan Bölgesi’nin meşhur âlimlerinden müderris Molla Abdurrahman Nuri Huseri'nin (Bilge) torunu, Molla Ali Bilge’nin oğlu ve Cizre eski müftüsü Molla Mahmut Bilge’nin yeğenidir. İlk dinî eğitimini babası Molla Ali Bilge’nin yanında aldı. Neşet Bilge Hoca’nın babası Molla Ali Bilge de kardeşleri Cizre eski Müftüsü Molla Mahmut Bilge, Abdulkerim Bilge, İdil eski Müftüsü Molla Mustafa Bilge gibi müderris olan babaları Molla Abdurrahman Nuri Huseri'den ders almıştır. Zaten aile olarak ilmî bir gelenekten gelen ve kuşaklar boyu âlim, müderris, müftü olan bir silsilenin mensubu olması itibariyle Neşet Bilge Hoca da bu geleneği takip etmiş ve ailenin ilmî geleneğini sürdürmüştür. Babası Molla Ali’den aldığı derslerle birlikte amcası İdil Müftüsü Molla Mustafa Bilge’nin yanında da bir müddet okumuştur.

whatsapp-image-2025-01-15-at-14-05-10.jpeg

İlk ve ortaokul öğrenimini Cizre’de, lise öğrenimini de Ankara Atatürk Lisesinde yaptı. Ülkemizin ilk ilahiyat fakültesi olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1960 yılında mezun olduktan bir yıl sonra yani 1961’de Trabzon İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmeni olarak ilk görevine başladı. O sıralar Neşet Bilge’nin amcası Cizre Müftüsü Molla Mahmut Bilge de Trabzon İmam Hatip Okulu birinci devre/orta kısmını bitirip ardından 1963 yılında Trabzon İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Bu vesile ile Neşet Bilge, Trabzon’da da amcası Cizre Müftüsü Molla Mahmut Bilge’nin ilminden istifade etmeye çalışmıştır. Çeşitli şehirlerde öğretmenlik ve müdürlük yapmakla birlikte 12.10.1977 tarihinde Siirt Merkez İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yaptı.

İlmî çalışmalarına, hayatının son on üç yılının geçtiği Bursa’da devam etti ve ilimle iştigal serencamında biri büyük hacimli, diğerleri orta hacimli dört eser kaleme aldı. Neşet Bilge Hoca; bilimin ve teknolojinin geliştiği bu asırda dinî bilgisinin yanında, bilimsel bilgisinin de gelişimine oldukça dikkat etti. Bu minvalde ‘’Kur’â’nın Sırları (Gerçekleşen ve Gerçekleşmesi Beklenenler)’’ adlı eseri de bu bağlamda yazılan bir eser olarak göze çarpar. Neşet Bilge Hoca hem klasik medrese dersleri hem de yeni kurulan modern ilahiyat fakültelerinin akademik sisteminde dersler aldı. İlim yolunda sayısız talebe yetiştirdi. Ondan ders alıp ilminden faydalanan bazı talebeleri akademik anlamda önemli başarılar göstererek profesör unvanına kadar yükseldi. Prof. Dr. Bekir Topaloğlu’nun kardeşi ilahiyatçı ve edebiyatçı Prof. Dr. Ahmet Topaloğlu bu talebelerden yalnızca bir tanesidir.

whatsapp-image-2025-01-15-at-14-07-18.jpeg

Büyük babam Neşet Bilge, İstanbul’da ani geçirmiş olduğu bir kalp krizi sonucu hastaneye yatırıldıktan sonra 15 Ocak 2017 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu. Naaşı kardeşinin de mezarının bulunduğu Bursa Hamitler Kent Mezarlığında toprağa verildi.

Hayatı ve ilmi çalışmaları hakkında daha detaylı bilgiler, Şırnak Üniversitesi “Şark Uleması” adlı eserde yazmış olduğum kısımdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp-image-2025-01-15-at-14-05-22.jpeg

ESERLERİ

Rahmetli Neşet Bilge, ömrünün son yıllarında, ilminin son meyveleri olan dört eser kaleme almıştır. Bu eserler:

  1. Kur’â’nın Sırları (Gerçekleşen ve Gerçekleşmesi Beklenenler)

Eserini Ağustos 2005’te yayımlamıştır. Kuran’ın on dört asır önce bildirdiği, işaret ettiği veya mucize olarak ortaya koyduğu birçok olay ve ilmi gerçek, bugün anlaşılabilir hale geldiği gibi daha binlerce gerçek de Kur’an’ın muhtevası içinde bulunmaktadır. Bu münasebetle ‘’Kur’â’nın Sırları (Gerçekleşen ve Gerçekleşmesi Beklenenler)’’ adlı eseri isminden de anlaşılacağı üzere Kur’â’nın mucizevîliğini gösteren, Kur’â’nın içinde geçen pek çok hikmetli konuya değinir. Özellikle Kur’â’nın işaret ettiği sırların kâinat üzerindeki yansımalarını, tahakkuk etmiş ve edecek olan bilhassa pozitif bilimlere bakan yönünü ele alarak delilleriyle izah eder.

2. İmtihan Dünyası ve Ebedi Kurtuluş Yolları

İmtihan Dünyası ve Ebedi Kurtuluş Yolları Eserini 2008’de yayımlamıştır. Kur’an ve Sünnet hakikatlerinden yola çıkarak; insanoğlunu ebedi hayat mutluluğuna yani Allah’ın rızasına, sevgisine, af ve mağfiretine ve ebedi mutluluğun yaşanacağı cennetine götürecek yolları Kur’an ve hadislerle açıklayarak anlatmaktadır.

3. Kur’ân’dan Yansımalar

Neşet Bilge Hoca, bu eserini 30.07.2010 tarihinde yayınlamıştır. Eserin isminden de anlaşıldığı üzere Kur’ân-ı Azimüşşanın içinde geçen pek çok muhtelif konuları ele alan, merak edilen bazı mevzuları anlatan bir eserdir.

4. Kur’ân’da Adı Geçen Peygamberlerin Kıssaları

Eser 560 sayfadır ve 13.10.2014 tarihinde yayımlanmıştır. Hadis kitaplarında yüz yirmi dört bin peygamberin gönderildiği ifade edilmekle beraber, Kur’an-ı Kerim’de, bunlardan ancak yirmi beşinin adı zikredilmekte, diğerleri hakkında bilgi verilmemektedir. Kur’an’da adı geçen peygamberlerden kiminin hayat hikâyesi kısa, kiminin de daha uzun olarak anlatılmıştır.

Bu yazı toplam 53 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdulaziz BİLGE Arşivi