Abdulaziz BİLGE

Abdulaziz BİLGE

SEYYİD MOLLA ÖMER EKİNCİ 4 CİLTLİK “ULEMA MECLİSİ” ADLI BİR ESER KALEME ALDI

Cizre’mizin yetiştirmiş olduğu önemli alimlerden biri olan ve benim de yanında rahle-i tedrisatında bulunup kendisinden ders aldığım Seyyid Molla Ömer Ekinci, ilme vakfetmiş olduğu ömrünün bir semeresi olarak uzun yıllar üzerinde emek sarf ettiği dört ciltten oluşan “Ulema Meclisi”adlı bir eser ortaya çıkardı.

whatsapp-image-2024-05-15-at-08-08-30.jpeg

Yüzyıllar boyunca ilim ve irfan merkezi olan Cizre, yetiştirmiş olduğu âlimleriyle dünyaya nâm salmış ilim âleminde çok önemli bir yer edinmiştir. Bereketli şehrin bereketini, âlimleriyle ilmiyle de görüyoruz. Geçmişte olan bu durum çok şükür ki şimdilerde de var.

Cizre’mizin yetiştirmiş olduğu önemli alimlerden biri olan ve benim de yanında rahle-i tedrisatında bulunup kendisinden ders aldığım Seyyid Molla Ömer Ekinci, ilme vakfetmiş olduğu ömrünün bir semeresi olarak ve uzun yıllar üzerinde emek sarf ettiği dört ciltten oluşan “Ulema Meclisi”adlı bir eser ortaya çıkardı. Seydamız eserin ismini, eserin muhtevasının yapısına nisbet ederek vermiştir. Zira tıpkı âlimlerin ilmi meseleleri, ilmi meclislerde, ortamlarında fikir ve ilim teatisi yaptığı gibi. Eser, klasik bir kitap düzeninin dışına çıkarak kitabın isminden de sezildiği üzere âlimlerin sohbet meclisleri gibi yer yer sohbet havasında, konu konuyu açar bir mahiyette bazen soru-cevap şeklinde ve bazen de nasihat eder bir tarzda ilerleme kaydetmektedir. Bununla beraber seydam meselelere kendi bakış açısını da katarak bu ilim meclisinin sohbetine kendisini de dâhil etmiş oluyor. Tam hiyerarşik bir düzene sahip olmamakla kendine özgü bir yapıya sahiptir.

whatsapp-image-2024-05-15-at-08-01-15.jpeg

Seyyid Molla Ömer Ekinci 2001’den bu yana telif bir eser çalışması yürütmekteydi. Bu eser yirmi bir senelik uğraşın, gayretin ürünü olarak artık kitapçılarda, raflarda, kütüphanelerde, ilim merkezlerinde yerini aldı. Eserin dili Türkçe olmakla birlikte Arapça metinler de yer almaktadır. Kitap; muhteva olarak hadis, tefsir, fıkıh gibi alanlarda temellendirilip güncel fıkhi konular, tartışmalı meseleler, siyer, tarih ve bazı kelimelerin etimolojik yapısı gibi pek çok alanda önemli dikkat çekici bilgiler içermektedir. Eser yer yer kendi içinde farklı konulara geçiş yapsa da çok yönlü bir konu yelpazesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Seyyid Molla Ömer Ekinci’nin istifade ettiği kaynaklar, İslamî ilimlerde başucu kaynaklar olarak görülen meşhur, sağlam kaynaklar olduğu da dikkatten kaçmıyor.

Hem akrabam hem hocam hem de seydam olan Seyyid Molla Ömer Ekinci’nin araştırma konum olan hayatını bir makale şeklinde Şırnak Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu “Şark Uleması” adlı dört ciltlik kitap çalışmasına göndermiş bulunmaktayım. Allah’ın izniyle yayınlandığında seyda ile ilgili tafsilatlı bilgilere oradan ulaşılabilir olacaktır.

whatsapp-image-2024-05-15-at-08-07-47.jpeg

SEYYİD MOLLA ÖMER EKİNCİ KİMDİR?

Seyyid Molla Ömer Ekinci 30 Aralık 1955 yılında Cizre’de dünyaya geldi. Babası Seyyid Akif Ekincidir. Babası çok ehli takva Cizre eşrafında bir esnaftı. Seyyid Molla Ömer Ekinci’nin annesi ise Botan bölgesinin meşhur âlimlerinden Molla Abdurrahman Nuri Huserî’nin (Bilge) kızı Miryemadır. Yani meşhur Cizre Müftüsü Molla Mahmut Bilge’nin kız kardeşidir.

İlk ve orta öğrenimini Cizre'de Merkez İlkokulunda (Cumhuriyet Okulu) tamamlayıp 1965 yılında okuldan mezun oldu. Dayısı İdil Müftüsü Molla Mustafa Bilge’nin tavsiyesi üzerine, dayısı Cizre Müftüsü Molla Mahmut Bilge’nin talebelerinden olan, Cizre’de bulunan meşhur âlimlerden Molla Abdulkerim Özervarlı’nın yanında 1967’den 1970 yılına kadar ilk ilim tahsil etti. 1970 yılında Diyarbakır İmam Hatip Lisesinde devam eder ve 1973 yılında ise lise öğrenimini bitirir.

İdil müftülüğünden emekli olan dayısı Molla Mustafa Bilge Cizre’ye gelir. 1973 yılında Diyarbakır’dan Cizre’ye dönen Seyyid Molla Ömer Ekinci de hemen dayısı Molla Mustafa Bilge’nin yanında temelden başlayarak ilim tahsil etmeye başlar. Arapça derslerinden tekrar başlayarak medreselerde sıra kitaplarından “Molla Cami” de dâhil olmak üzere dayısının yanında okur. 1982 yılında dayısı Molla Mustafa Bilge’nin yanında icazet alır. Seyyid Molla Ömer Ekinci, 1983 yılından sonra ilim tedrisatına bölgenin meşhur âlimlerinden Cizre Ulu Camisinde görev yapmış olan Seyda Molla Ahmet Ataç’ın (Mele Ehmedê Xelîlî) yanında devam eder. 1975 yılında imam olarak Diyanet camiasına dâhil olarak memuriyet hayatına başladı. 1998-1999 yılları arasında hacca gitti. İmamlık görevine ilk başladığı yer, “Ahmed Farıs” camisidir. Ekinci, daha sonra “Kasaplar Cami”(1977), “Hacı Zakir Cami”, “Hatiban Cami” (Mizgefta Heft Xetîban), “Hacı Hafız Cami”, “Satıcı Cami” ve son olarak da “Hayatan Cami”sinde görev yaparak nihayetinde 2001 yılında emekli oldu.

whatsapp-image-2024-05-15-at-08-08-30-1.jpeg

Emekli olduktan sonra, ilmî çalışmalarını daha da artırmış, ilim âleminin istifadesine sunmak üzere eser telifleri üzerine büyük emek sarfetmiştir. Devamlı surette halkın meselelerine çözüm bulmaya çalışmış ve hâlen de gerek şehir içi gerek şehir dışında kendisini çoğu zaman telefonla arayarak birçok insanın sorularını cevaplamıştır ve cevaplamaya devam etmektedir. Öte yandan gelişen dünya düzeninde ortaya çıkan yeni durumlar karşısında meselelerin dini boyutunu değerlendirip, gerekirse de fıkhî boyutları üzerinde mülahazalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca Seyda’nın asla ayrılmadığı bir prensibi vardır. Nikâh parası, zekât ve ıskat almadı, almaz. Uzun bir müddet kendi talebelerinin ihtiyaçlarını kendisi karşıladı. Seyyid Molla Ömer Ekinci birçok talebeye ders vermiş bunların arasına girip ders almak da bana da nasip olmuştur. İlimle meşgul olmaya devam eden Ekinci, halkın sormuş olduğu soruları cevaplamakla halkı aydınlatmakta ve ilmi hizmetlerine devam etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Kıymetli akrabam ve aziz seydam Seyyid Molla Ömer Ekinci’ye Rabbimden kendisine hem bereketli bir ömür hem bereketli bir ilim semereleri diliyor ve ellerinden öpüyorum.

Bu yazı toplam 554 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Abdulaziz BİLGE Arşivi