Sırt Çantalı Karıncalar

Kayıtlara göre dünyada en fazla bulunan canlı türü karıncalardır. Günümüzde yaklaşık 12 bin karınca türü keşfedilmiştir. İnsanlara göre yaklaşık 20 milyon kat daha fazladır. Karıncalar bir böcek türü olarak kabul edilir.
*
Bir de bizim bölgedeki insanlara mahsus olan meşhur Irak'a giden karıncalar var.Her gün ucuz eşya getirmek için günübirlik Irak’a giden bölge insanı için kullanılır.Resmi olmayan rakamlara göre bu karıncalar sınır kapısından günde ortalama 500 kişi giriş ve çıkış yaptığı söylenmektedir. Irak'ın karıncalarını diğer insanlardan ayıran özellik,kimi yoksul kesim bazıları da orta sınıf insanıdır.
*
Gerçek karıncalarla Irak'a giden karıncaların oldukça ilginç yaşam tarzları var.Gerçek karıncalar örgütlenerek topluluklar halinde yaşarken bizim karıncalar ise kafalarına göre takılırlar. Bu karıncalar bazen topluluk halinde bazen de tek başına çevre yoluna gider; otostop çekerek Irak’a gidip şeker, sigara, kola ve giysileri satın alarak geri dönüyorlar.
*
Gerçek karıncalar koloni denen büyük gruplar halinde hareket ederken, bizimkiler gişedeki memura veya kuyruk yoğunluğuna göre hareket eder. Gerçek karıncalar bazen günde yedi saat uyurken,Irak'a giden karıncalar uyku bilmez, saat kaç olursa olsun bol elbiseler giyer Irak'ın yolunu tutar. Bol elbise giymelerindeki amaç malumunuz.
*
Gerçek karıncalar her şeyi yerken bizim karıncalar, uzun kuyruklarda çantalarında olan ne varsa onu yerler.Gerçek karıncalar uzun ömürlü olup iletişim becerileri farklıdır.Bizim karıncalar ise bazen yürüyerek gittiği Irak yollarında stresten saçları dökülmüş, onların da iletişimleri farklı olup bir göz işareti ile kendisinden sonraki karıncaya sayfalarca söz anlatabilecek kadar beceriklidir.
*
İşçi karıncalar, dişidir.Koloninin çoğunluğunu dişi karıncalar oluştururken son zamanlarda bizim Irak'a giden karıncaların arasında da dişi karıncaları görmek mümkündür.Irak gümrük kapısında çocuğundan yaşlısına kadar her yaş grubundan insanları, ekmek teknesi için görebilirsiniz.
*
Bölgemizdeki işsizliği göğüsleyerek yeterli iş imkânı olmadığı gizlenemez bir gerçektir.Bölgedeki çok sayıda genç, ucuz eşya getirmek için günübirlik Irak'a geçiyor. Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçenlere son zamanlarda Kızıltepe, Diyarbarkır, Batman, Nusaybin, çevre il ve ilçelerden sırtına Jack Wolfskin Savona markalı çantayı alanlar da eklendi.
*
Günübirlik Irak'a giden bu insanların çoğu, işsizliği böyle değerlendiriyorlar.Bu insanların ne sabahı var ne de akşamı... Günün her saatinde bu karıncaları gümrük kapılarının kaldırımlarında oturmuş halde bulabilirsiniz.
*
Bu karıncalar da tıpkı gerçek karıncalar gibi hızlı olup kendi vücut ağırlıklarından daha fazlasını taşımak zorunda kalıyor.Bu bölgede yaşıyorsan ya karıncasın ya da fındık toplamak için Düzce'ye giderken kaza geçiren 16 kişiden birisisin. Bahar gelince mevsimlik işçi, kış gelince de yollarda karıncasın.

Bu yazı toplam 150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer AYDA Arşivi