DİL VE ÇOCUK..

Bölgemizde her anne baba çocuklarını susturmak için muhakkak ki ya eline telefon verir ya tablet veyahut tv karşısında oturtur. Bu ebeveynler için en büyük sorunlardan birisidir. Tabi bunları yaparken de tüm bu süreç çocuklar için çok iyi görünse de çocukların ailesine karşı bir susma, durma yöntemi olarak bilincine yerleşir ve bunu adeta ağlayarak şantaj haline getirir.

Çocuk kafasına yerleşen bu süreci her defasında dikkatleri üzerine çeker ağlayarak bu alışılmış talebini yerine getirtir. Buraya kadar durum normal görünse de karşısına geçtiği tablet veya TV’de dinlediği müzik, çizgi film veya oyunların tamamını Türkçe dinler. Dinlediği bu bu dil hafızasına yerleşir ve bu dil üzerine gelişim gösterir..

Özellikle TRT Çocuk yayınlarından beslenirler. Fakat bizler bunu yaparken çocuklarımızın kendi anadilinin de bu süreçte kaybedildiğini farketmeyiz. Bir dil kaybı ve aidiyet kaybı yaşanır. İçinde yaşadığı büyüdüğü toplumun hem diline hemde aile kültürüne tamamen yabancı bir dil üzerine yetişen çocukta kendi anadili kaybı yaşanır. Tabi ki biz bu dili öğrenmesine karşı değiliz. Her dil bir insan bir kişilik demek. Dil insanın zenginleştirir. Ancak kendi anadili üzerine de çocuklara karşı hassasiyet gösterilmesi gerekir. Çocukların bu anlamda dilinin gelişimi için Kürtçe yayınlar açılıp kendilerine izletilebilir.

Bu yayınları bilmeyenler için Pelistan Tv -Zarok Tv gibi Kürtçe müzik, tiyatro ve çizgi film yayınlayan kanallar mevcuttur. Çocuklar hepimizin geleceğidir. Kişisel gelişimlerinin yanında kendi anadilini öğrenmek onların en kutsal hakkıdır. Bu haklarından mahrum etmeyelim..

Bu yazı toplam 88 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erkan ÖZKALAY Arşivi