Herkesin kendi denklemini çözmesi

Özellikle sağlık, meslek, psikoloji, hobi ve dünyayı algılayış tarzında yazı başlığında belirttiğimiz gibi herkesin kendi denklemini çözmesi veya buna imkan sağlanması lazım. Bu denklemi kişi çözmeden sorunlarına çözüm bulması oldukça güç. Çözümler dışarıdan uzman desteği ile çözülse bile o kişinin standart matematiği bilinmediği sürece üretilecek çözümler kadük kalır.

Herkesin kendi denklemini çözmesi formülü kavramını öncelikle açmak gerekiyor. Dünyaya tüm insanlar kendine özgü ve özel vasıflar ile gelir. Her ne kadar ortak bir çok fizyolojik, anatomik özellikler bulunsa da kişinin özellikle dünyaya yaklaşım ve mantık tarzında mutlak ayrımlar olduğunu kabul etmek gerekir. En basit örneği ile dünyada yaşayan yaklaşık 8 milyar insanın parmak izlerinin birbirinden farklı olması gerçeği var. Yine aynı rahimde aylarca birlikte olgunlaşan ikiz bebeklerin fiziksel benzerliğine rağmen karakteristik yapıların farklı olmasını da örnek olarak alabiliriz.

Toplumda gelenekselleşmiş bazı kavramların çok doğru ve gerçekçi bilgiler gibi sunulması yanlışı üzerinde durmak sorunlara çözüm getirmesi açısından kritik öneme sahip. Tüm insanlara ortak çözüm önerileri sunma ısrarı insanların farklı niteliklere sahip olmasından kaynaklı yapısına oldukça tezat oluşturuyor. Bu görüş doğrultusunda baktığımızda üniversite sınavlarında yüksek puan alıp ilk 10 bine giren tüm öğrencilere ; istek, mantık ve yetenekleri araştırılmadan bilinçsiz eğitim koçları veya öğretmenleri tarafından ezbere bir yaklaşımla önerilen tıp, hukuk, mühendislik bölümleri tavsiyesi ne kadar gerçekçi ? Her ne kadar yüksek puanlı bölüme hak kazansa dahi acaba mesleki yaşamda bu alanlarda başarılı olabilecek mi ? Öğrencinin standart ölçüleri bu mesleği benimseme durumuna uygun mu ? Bu mesleği içtenlikle özümseyecek mi ? Bu kararı veren öğretmen hayalindeki mesleği mi öneriyor öğrencinin içinde bulunduğu mantık, yetenek duruşunu gerektiren mesleği mi tavsiye ediyor ? Bu soruların cevapları oldukça önemli.

Eğitim, bilgi, iletişim, araştırmalar ile gelişen teknolojik imkanlar her bir insanı daha çok kendine özel bir şahsiyet haline getiriyor. Geçmiş yüzyıllarda birbirine oldukça benzer niteliklere sahip insanların varlığı söz konusuyken az önce sıraladığımız yeniliklerin devreye girmesi ile gerek kişisel özellikler, karakter yapıları ve gerekse tercih özellikleri oldukça farklı insan yapılarını ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla bu trent ile birlikte artık her insana genel bir yaklaşım tarzından çok, salt o insana özgü denklemler ve çözümler üretmek gerektiği açık. Bu anlamda artık tüm insanlara ezbere ve genel geçer yaklaşımlarının ötesinde özel yöntemler ile yaklaşma mecburiyeti önümüze daha zorlu bir çalışma tarzı da getireceği açık. Bu yönü ile uzmanların işinin bundan sonra daha zor olacağı ve genel yöntemleri bir kenara bırakmanın zamanı geldiğini de not etmekte fayda var.

Üzerinde durduğumuz konu ile ilgili sadece eğitim değil, diğer birçok uzmanlık alanında bu hatanın varlığı gözlemleniyor. Özellikle iletişim alanında gözlemlediğimiz sağlık ve zayıflama konularında her gün televizyonlarda, sosyal medyada insanların kişisel özellikleri göz ardı edilerek meslek ünvanlı kişilerin çözüm reçeteleri paylaşmaları ne denli doğru bir yaklaşım acaba ? Her reçetenin tüm kilolu veya hasta kişiye uyuyor olacağını hangi bilimsel veri ile açıklayabiliyorlar ? Bir kişiye verilecek reçetenin diğer kişi için çözümü bir kenara koyarsak risk olabileceği ve hatta canından olabileceğini neden düşünemiyor bu uzman kişiler?

Görüldüğü üzere sağlık, eğitim yöntemleri ve diğer bilimsel uzmanlık alanlarının olabildiğince geliştiği günümüzde eski tarz yaklaşım ve yöntemler ile toplum sorunlarına çözüm geliştirmenin yolları artık terk edilmek zorunda. Uzman sayısının arttığı günümüzde birebir insanları analiz etme, o insanın denklemlerini ortaya çıkarma ve yine o kişinin standart matematiğinin bilinmesi gerekiyor. Bu veriler olmadan kişilere önerilecek problem için çözüm reçeteleri boş bir çabadan ve kendini kandırmaktan öte anlam taşımayacaktır. Eski usul yöntemleri o günün şartlarına göre oluşmuş imkansızlıklar ile çare olan araçların sınırlı olmasından kaynaklı olduğu hatırlamak gerekir.

Çözüm olduğuna inanılan yanlış yöntem ve mantığın bir kenara konulması yolunda çeşitli kurumsal çözümlerin devreye alınması zamanı gelmiş bulunuyor. Artık bilimin ve meslek sahiplerinin işlerinin bu anlamda çok zorlu olduğu gerçeğini bilerek, sorunlara daha analitik, zaman ayırıcı, çözüm sürecini takip gibi stratejik yöntemlerin devreye alınması önemli bir süreç olacaktır.

Dünyadaki en basit şeylerin bile kendine özgü çok karmaşık ve kompleks içeriğe sahip olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini son bir cümle olarak makalemize ekleyelim.

Bu yazı toplam 357 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut BALTA Arşivi