CİZRE TEKSAS MI OLDU?

Ne zaman kötü bir olay ya da ilginç bir suç işlense burası Teksas olmuş deriz. Teksas, Amerika Birleşik Devletlerinde en çok suç işlenen eyaletler arasındadır. FBI'nın 2018 Tekdüzen Suç Raporlama Programına göre, Kaliforniya ile birlikte Teksas, 2018'de 100.000'den fazla şiddet suçunun işlendiği yalnızca iki eyaletten biridir. Peki, Cizre’yi neden Teksas ile kıyaslıyoruz? Çünkü son zamanlarda suç oranı arttığına dair medyaya yansıyan haberler var.
*
Son zamanlarda basına yansıyan cinayet, intihar ve kavga gibi istenmeyen kötü olaylara daha sık rastlanmaktadır. Kim bilir belki bu kentin suç tanımlarını yeniden gözden geçirirsek çok farklı sonuçlara da ulaşabiliriz. Tutuklanma olasılığına göre suçun sınıflandırılmasını yapmak haddimize değil ama sokaklarımız suçlarda özel ve gizemli bir rol oynuyor. Hırsızlık olaylarının arttığı, evliliklerin şiddetli geçimsizlikle son bulduğu bir döneme, Cizre yavaş yavaş adım atıyor.
*
Dünyanın bile kültürü değişmişken Cizre’nin değişmesi çok mu garip diyebilirsiniz. Değişim kent imarındaki olumlu değişimleri gölgede bırakmadan huzur ikliminin devamından yana alkış tutmalıdır. İnsan, değişmeye ve değiştirmeye müsait bir canlı varlıkken bu değişimlerin karanlık bir gelecek getirmesinden korkan tek kişi ben değilim. Dedikodu, kin ve nefret kültürüyle büyüyen bir neslin çoğalmasından hepimizin endişelenmesi gerekir. Farklı suçlar, Cizre sokaklarında işlenmeye başlandıysa hiçbir mahalle huzur aramasın. Bu kirlilik, tıpkı sel felaketi gibi hepimizi vurur. Büyük şehirlerde suçlar, ilginç olaylar televizyonlardan duyulduğu için toplum olarak bu olaylara bağışıklık kazanıyoruz.
*
Oysaki Cizre gibi bir yerde işlenen suçlar hemen duyulur, dedikodu kültürüyle üstüne eklenerek büyür. İşte o zaman kadim kentimizin de tadı tuzu ne yazık ki kalmıyor. Hey dostum, Cizre’de yaşanan her şey hepimizin sorunu olduğunu asla unutma! İster önlem alın ister almayın! Teksas bütün suçları denemiş, suç çeşitlerinde standardı yakalamıştır. Cizre için aynı şeyi söyleyemem, bizim suçlarımızın ayarı olmayabilir. Teksaslılar bir gün burası Cizre mi oldu derse hiç şaşırmayın! Kentimizin toparlanmaya ihtiyacı vardır yoksa 3 çocuk annesi ve eşi tarafından korkunç bir şekilde öldürülen Z.Ö gibi vatandaşlarımızın sayısı korkarım ki çoğalabilir. Duyarken tüylerimizi diken diken etmesi gereken konuları, mutlu bir kahve falını dinler gibi yaparsanız 40 yıl izi silinmez memleketin yaşadıkları.

Bu yazı toplam 239 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer AYDA Arşivi