
Turgay Birlik
“Şırnak Adına Yetkili Mercilere Açık Name”
İNSANLIK TARİHİNİN MİRASI ve BEŞERİYETİN merkezi hükmünde bulunan Şırnak; 1990 yılında il vasfına alınmıştır. Ancak aradan geçen 35 yıla rağmen, maalesef sadece literatürde il olarak ifadesini bulmuştur. Nitekim tüm İSTATİSTİKİ VERİLER; Hz Nuh Peygamberin makamı şerifleri olan bu KADİM KENTİN, ülke standartlarının hayli GERİLERİNDE OLDUĞUNU göstermektedir. Şehrimizin EN BÜYÜK HANDİKAPI, HAK ve YERİNDE OLAN TALEPLERIMIZIN yetkili makamlar tarafından, mazeretler ileri sürülerek RED edilmesidir. Keza Yönetici Kesimin, toplumsal taleplere maalesef gereken HASSASİYETİ göstermemeleri, toplumun DİNAMİKLERİ ile gereken istişareleri yapmaktan İMTİNA etmeleri, HALK ile birlikte DEĞİLDE, HALKA RAĞMEN bir siyaset anlayışına haiz olmaları vb. Negatif faktörler, mevcut SORUNLARI tetikleyen BAŞAT ETKENLER olarak müşahede edilmiştir. Kentteki YÜKSEK ORANDA ÇIKAN PETROL REZERVLERİ, Kömür vb. Kıymetli Cevherler, Ülkenin en büyük PORANSİYELİNE sahip Habur Sınır Kapısı, Kutsal Cudi Dağı vb. nice önemli İMKANLAR; Hem ülkemiz ekonomisine, hem de ilimizin kalkınması açısından, oldukça HAYATİ ÖNEM teşkil etmektedir. Ancak bu denli DEVASA OLANAKLARA rağmen, Şırnak’ın hayatın tüm alanlarında ülke standartlarının en gerilerinde bulunması, oldukça MANİDARDIR. Doğal olarak ülkenin menfaati, toplumun huzuru ve istikbali için bu kadim kentin, behemehal sorunlarından arınması ve hak ettiği yaşam normlarına ulaşması yapılması gerekenler, aşağıda zikr edilmiştir, Şırnak adına arz ederim.
1- il merkezimize bağlı Gabar Dağında, sadece ‘birkaç kuyudan’ günlük 80 BİN VARİL DEVASA ORANDA PETROL ÇIKARILMAKTADIR. Bu miktar; Ülkemizde çıkarılan petrolün YARISINDAN FAZLASINA tekabül etmektedir. Zira buna rağmen PETROLÜMÜZ, başka illerde ve oldukça külfetli bir şekilde rafine edilmektedir. Müktesebata göre de, RAFİNERİNİN ŞIRNAK KENT MERKEZİNDE KURULMASI GEREKMEKTEDİR. Buna rağmen Şırnak PETROL NİMETLERİNDEN MAHRUM KALMAKTA ve MAĞDURİYET yaşamaktadır. Tabiatıyla milletin ve devletin menfaati için ilimiz MERKEZİNDE, behemehal Petrol Rafineri Merkezi ile TPAO Bölge Müdürlüğü hizmet binasının kurulması ŞARTTIR, FARZDIR, ELZEMDİR,
2- Şırnak; Devasa İMKAN ve OLANAKLARINA rağmen maalesef İSTİHDAM ve İŞSİZLİK oranında ülke ortalamasının EN GERİLERİNDE YER ALMAKTA ve sürekli GÖÇ VEREN bir il konumundadır. Dolayısıyla sadece Türkiye Petrolleri Anonim Kurumunca ihtiyaç duyulan personelin bir kısmı Şırnaktan İSTİHDAM EDİLİRSE, Kentin İŞSİZLİK diye bir sorunu kalmayacaktır. Bu talep Şırnaklıların en doğal ve kanuni hakkıdır.
3- HABUR, ŞIRNAK il sınırları uhdesinde bulunuyor ve ülkemizin en büyük Ticaret Hacmine sahip olan SINIR TİCARET KAPISIDIR. Ülke EKONOMİSİNE en büyük GELİR ORANINA SAHİP olmasına rağmen, MAALESEF ilimize KATMA DEĞERİ oldukça düşük ve kafi değildir. Doğal olarak İlimiz kent merkezinde; SINIR TİCARET MERKEZİNIN KURULMASI ELZEMDİR. Özellikle mezkür projenin vücuda getirilmesi, ildeki mevcut kangren hal almış birçok sorununda tamamen ortadan kalkmasına vesile olacaktır.
4- Şırnak; Neredeyse Yarım Asra Yakındır il statüsündedir. Ancak maalesef hala Resmi Kurumların birçoğu Hizmet Binalarından MAHRUM, KİRA usulü ile hizmet üretmektedirler. Bu durum; Vatandaşların SAĞLIKLI bir şekilde hizmet almalarına ENGEL teşkil etmekte, Devleti Zarara Uğratmakta ve şehrin KALKINMASINIDA SEKTEYE uğratmaktadır. Haliyle Kent Merkezinde, ivedilikle RESMİ KURUMLARIN İNŞASINA BAŞLANILMASI ZARURETTİR.
5- Şırnak-Van Yol ve Ulaşım Ağı; Bölgenin tamamını etkileyecek POTANSİYELDEDİR. Van Yolu; Şırnak’ı BÖLGENİN LOJİSTİK MERKEZİ haline getirme ETKİSİNE sahiptir. Ayrıca negatif olan kent ekonomisinin artık İŞLEVSEL HALE GELMESİNİDE sağlayacak özelliktedir. Medeniyetin ana arteri olan YOL ve ULAŞIM ağları bakımından ilimiz, maalesef Ülkemizin en SIKINTLI OLAN KENTİDİR. Dolasıyla Şırnak-Van ulaşım ağına binaen; Şırnak-Siirt, Şırnak-Hakkâri ile Kömür Ocakları Cevizdüzü Köyü istikametinden Şırnak-Silopi YOL ve ULAŞIM ağları da kent merkezimiz için hayati öneme haiz olduğundan inşa süreçlerinin biran önce başlanılması ESASTIR.
6- Sanayi sektörü, kentlerin ekonomisi açısından can simidi teşkil etmektedir. Dolayısıyla beldelerde dahi var olan “Organize Sanayi Bölgelerinin” Şırnak gibi SINIR KENTİNDE bulunmaması, büyük bir KAYIP ve izahata muhtaçtır. Şehir merkezimizde yer tahsisi dahi yapılan “ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN” derhal vücuda getirilmesi hayli önemlidir.
7- “YEMİŞLİ-HABUR 2” Sınır Ticaret Kapısı; Hem Ülkemiz, Hem Şehrimiz, Hem de Bölgemizin kaderini tümden etkileyecek potansiyele sahiptir. Dolasıyla Halkın Menfaati, Ülkemizinde SELAMETİ için hayli önem arz eden projenin, acilen vücuda getirilmesi ZARURETTİR.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.