BRADOST DAĞLARI ŞANİDAR MAĞARASINDA İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİREN KEŞİF “ NEANDERTALLER “

Medeniyetin Beşiği Mezopotamya. İnsanlık tarihinin belkide başlangıç yeri..
Tarihin yeniden keşfi. Dünyanın en çok bilinen arkeologların Bradost Dağları Şanidar Mağarasında ve 75 Bin yıl önce yaşamış olan insan türü olan Neandertal türünün keşfini konu alıyor.

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-52-27.jpeg

Arkeolojik kazılar sonucunda sadece bir kaç yerdeki kalıntıları günümüze ulaşabildi. Bunların en önemlilerinden biri Ortadoğu’da bulunan Bradost Dağları Şanidar mağarasıdır. Tarihi Mağara bu dağlarda saklı bulunan bir Arkeolojik hazinedir. Bu mağara gizemini hala korumaktadır.

Onların hikayelerinin tamamını asla öğrenemeyeceğiz.
Umutlarını yaşamlarını neler düşündüklerini ..

Fakat yaşamlarının çok küçük bir parçasını bile görünür bir projenin ortaya çıkması büyüleyici. Tarihsel olarak kendi türümüz kadar zeki olmadıkları düşünülüyor. Yaratıcılık ve icat yeteneklerine sahip insanlardı.
Bu insanların keşfi gerçekten insanlık tarihinin bilinmesi açısından heyecan ve umut verici.
Netflix’te yayınlanan Neandertallerin Sırları adlı belgeselde çok daha ilginç bilgilere rastlayacaksınız..

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-52-27-1.jpeg

Bilim insanları 75.000 yıl önce Güney Kürdistan Bölgesi'ndeki Bradost Dağları ( Şanidar ) Shanider Mağarasına gömülmüş Neandertal bir kadının şeklini açıkladı

Arkeologlar, Erbil eyaletindeki Schneider Mağarası'nda yaklaşık 75.000 yıl önce yaşamış, şimdiki insan formuna en yakın olan Neandertal hanedanından bir kadının yüzünü yeniden inşa etmeyi başardı.

İngiliz The Independent gazetesi (Schneider Z) olarak adlandırılan kadın iskeletinin kalıntılarının ilk kez 2018 yılında Schneider Mağarası'nda bulunduğunu ve ölüleri gömmek için kullanıldığı düşünülen Schneider Mağarası'nda bulunduğunu söylüyor. 1950'lerden bu yana yapılan çalışmaların bir Neandertal adamın ölülerini Erbil eyaletindeki Zagros Dağları sırasındaki bir mağaraya gömdüğünü ve onları çiçeklerin üzerine koymak gibi bir cenaze töreni yaptığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Mağara bölgesinden toplanan kanıtlara göre Neandertal insanların, bu eski insan türüyle ilişkili olan tüm vücut çerçevesi ve maymun benzeri kaş üzerine inşa edilmiş olan ilkel canlılardan çok daha ileri olduklarını iddia ediyor.

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-52-29-2.jpeg

40.000 yıl önce neslinin tükendiği düşünülen Neandertal insanların insanlardan tamamen farklı kafataslarına sahip olmasına rağmen, öldüğünde 40'lı yaşlarda olduğu düşünülen bu ilkel kadının yeniden inşa edilmiş yüzü, görünüşlerinin insana çok yakın olduğunu gösteriyor.

Bu bulgular, British Radio Authority tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Netflix'te yayınlanan yeni bir belgesel olan 'Neanderthal Man'in Sırları'nda ortaya çıktı.

Gazetede Cambridge Üniversitesi arkeologu (Emma Pomeroy) tarafından alıntılandı: "Neandertal insan kafatasları büyük ön oluklar ve çenesizlik içeriyor, ortada belirgin bir yüz var, burunlarını daha belirgin hale getiriyor. “Fakat yeniden yapılandırılan yüz, şimdiki insanın yüzündeki bu farkların aslında orada olmadığını gösteriyor.” diye ekledi.

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-52-28-1.jpeg

Araştırmacılar, yaklaşık 2 cm kalınlığında düz bir kafatası da dahil olmak üzere kadının kalıntılarının, bugünkü yüzyılda bulunan en iyi korunmuş neandertal insan fosilleri arasında olduğunu söyledi. Gazeteye göre, kadının kafatasının ölümünden kısa bir süre sonra büyük olasılıkla üzerine düşen kayalar nedeniyle kırıldığı düşünülüyor. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bir kadının kalıntılarını, iskeleti de dahil olmak üzere neredeyse beline kadar dikkatli bir şekilde kaldırdıktan sonra, kemikleri ve etrafındaki kalıntıları güçlendirmek için yapıştırıcı gibi bir yapıştırıcı kullandı. Bilim insanları daha sonra kafatasının 200'den fazla parçasını topladılar, üst ve alt çenesi de dahil olmak üzere orijinal şekline kavuşturdular. Araştırmacılar daha sonra yeniden yapılandırılan kafatası yüzeyini taradılar ve 3D baskı teknolojisi kullanarak baskı yaparak, yapay kas ve cilt katmanları ekleyerek yüzünü ortaya çıkardı.

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-54-33.jpeg

Kadın iskeleti, mağaranın ortasında iki metre yüksekliğindeki dikey kayanın arkasında aynı anda ve aynı yerde gömülmüş bir grup cesedin içinde bulunan beşinci iskelet.

Geniş kaşları ile tanınan güçlü Neandertal insanı Avrupa ve Asya'da yaklaşık 350.000 yıl önce yaşamış, soyu tükenmeden yaklaşık 35.000 yıl önce Afrika'da ilk kez ortaya çıkan cinsten 200.000 yıl önce Neandertallerin yaşadığı bölgelere yerleşmiştir.

whatsapp-image-2024-05-03-at-23-52-29.jpeg

Bilim insanları Neandertal insanların zeki olduğunu ve karmaşık avlanma yöntemlerini izlediğini ve muhtemelen konuşma dili ve sembolik araçların yanı sıra ateşin karmaşık kullanımını da kullandıklarını söylüyor.

Ve birçok bilim adamı Neandertal'in çok aptal ve beceriksiz olduğunu ve vatanını işgal eden en zeki,en usta modern insanı yenemeyeceğini düşündü.

Bu yazı toplam 186 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erkan ÖZKALAY Arşivi