Abdullah KALKAN
KARA ÇARŞAF VE CİZRE GERÇEĞİ
Maalesef batı âleminde İslam Dini ile bağdarlaştırılan, bu yüce dinin bir sembolü olarak insanların kafalarına korkunun ve geri kalmışlığın bir şablonu olarak yerleştirilen ve bizim yöremizde de özellikle bajari diye bilinen yerli kesim kadınlarımızın dış kıyafetlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirilen kara çarşaf ; Farsça’dan çadér-şeb (gece örtüsü) bozularak Türkçeye çarşaf şeklinde geçmiştir. Cizre yöresinde de çârık olarak adlandırılmaktadır.
Kara çarşafın Cizre yöresinde ÇÂRIK olarak adlandırılması, CAR IK isminden devşirilmiştir. Bilindiği üzer Kürtçede CAR bir sefer, bir kere,bir devir gibi anlamlara gelir , CAR IK ise bir kere dönmek, bir kere tur atmak, bir sefer sarmak gibi geniş bir kavram silsilesine sahiptir.Kısacası bir sarımlık şeklinde çevirmek de mümkündür.Ki araştırıldığında kara çarşafı ilk giyen topluluklar olan Afgan ve Fars halkları uzunca siyah bir örtüyü bir kere tüm vücutlarını örtecek şekilde, örtünmek için kullandıkları görülecektir
İran’lı çarşaflı kadınlar
Kadim Mezopotamya topraklarında yaklaşık olarak dört bin yıl önce Babil İmparatoru Hammurabi döneminde yazılı bir yasa olarak hayata geçirilen kadınların örtünmesi maalesef din düşmanları tarafından özellikle Cizre’mize kara çarşaf olarak bırakılmıştır.
Kara Çarşaf İslam dinine ait bir sembol değildir.Hele hele Botan geleneği ile Cizre gibi tarih arenasında çok büyük ehemmiyete sahip bir yörenin sembolü asla değildir.Olmamalıdır.Kara çarşaf Yahudilerin, Koyu Ortodoks ve koyu Katoliklerin ortak kıyafetidir.Hatta Allah’ın kadınlar için kesin emri olan örtünmenin sadece kara çarşaf ile adlandırılması ve bu şekilde bilinmesi İslam dinine ve peygamberimizin hadisine ters gelmektedir.
Çünkü iki cihan serveri peygamberimiz , özellikle Yahudilere ve diğer dinlere tabi insanlara kıyafetleri ile benzemeye çalışan Müslümanlara binaen bir hadisinde; ‘bizden başkasına benzemeye çalışanlar bizden değildir. Diye buyurmuşlardır.
Kara Çarşafın Cizre ve yöresinde ilk kez Yahudiler tarafından giyildiği tahmin edilmektedir. Bize kalan kara Çarşamba geleneği gibi bu illet de ilk kez Yahudiler tarafından giyilmiştir. İlk zamanlarda sözde iffetli kadınların esir olmadığı ve kötü ameller işlemediğine ait bir işaret olarak dış kıyafet olarak kullanılmıştır.
Ortodoks kadınlar
Bu gün bile kadınlarımız tarafında giyilen kara çarşafın Cizre ile veya Cizre’lilikle asla bir bağlantısı yoktur. Bilakis Bohtan bölgesinin incisi ve birçok medeniyete başkentlik yapmış olan Cizre’li kadınlar ve kızlar tıpkı romanlara konu olmuş olan kahraman erkekleri dini inanışa göre örtünen ama cesur ve modern insanlardır.
Yakın tarihte sözüm ona bazı yazarlar bu illet kıyafeti Ahmedé Xané nin ölümsüz eseri olan Mem u Zin destanı ile birlikte anmaya başlamışlardır. Yine sözüm ona Mem öldükten sonra yas sembolü olarak giyilmiştir. Oysa ki kara çarşafın tarihi Mem u Zin destanından yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır
Bizim dinimize ait olmayan bu sembol kıyafeti kabulenmek ve üstlenmek kanatimce biat tır. Kara çarşaf bize ait değildir. Bize ait olmayan bu kıyafeti ,bu geleneği kabullenmek atalarımıza hakarettir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.