Cizre’de Muhtar Adayları

Cizre’de muhtarlık seçimi belediye başkanlığı seçimlerden daha çekişmeli geçecek. Her taraftan gelişen Cizre’de doğal olarak mahalle sayısı da arttı. Kaymakamlığın resmi sitesinde Cizre’de 18 mahalle olduğu yazıyor.
İlçe Seçim Kurulu’ndan alınan bilgiye göre muhtar adayı olmak için bir yere başvuru yapmaya gerek yok. Şartları taşıyan muhtar adayı, aday pusulasını bastırıp seçimlere katılabilir.
Cizre’de bu bilgiye sahip olanlar aday olmuş. Sosyal medya mahalle muhtarları adaylarının afişleri ile doludur. Hatta bazı reklam şirketleri, muhtarlara özel afiş paketi hazırladı. 18 mahalledeki muhtar adayları, şık bir smokinle bilindik sloganlarla mahalle girişlerine afişlerini asmıştır. Siyasal iletişim açısından incelendiğinde her biri farklı yorumlanacak olan afişlere bir söz söylemeye gerek yok.
*
Çok değil bundan 10 sene önce mahalleye muhtar bulmak için mahallenin en yaşlısını ikna etmeye çalışırdı. Ne oldu da muhtarlık bu kadar popülerlik kazandı? Muhtarlara tanınan asgari ücret, tek tip muhtarlık ofis yerleri, prim ve hatta silah hakkı gibi yeni haklar, herkesin gözünü o makama yönlendirmeye yeterli oldu mu size? Yerel yönetimlerde muhtarlık önemli bir makam olsa da teknolojinin gelişmesiyle birlikte muhtarlık makamı da değişebilir. İlerde muhtarlık farklı bir isimle karşımıza çıksa hiç şaşırmamak gerekir. Kendi mahallesindeki sorunları ve yoksulları dert eden herkes fahri muhtar olabilir. Muhtarlığı abartmamak gerekir. Herkes istediği kişinin pusulasını alıp muhtarını seçerek istenmeyen kavgaların olmamasının hassasiyetinde olmalıdır.
*
Çok değil 1 ay önce Mardin’de 2 aile arasında muhtar adaylığı nedeniyle taşlı ve sopalı kavga çıktı. Kavgada ne yazık ki 9 kişi yaralandı. Yine 2019’da Erzincan'ın Tercan ilçesinde muhtar adaylığı nedeniyle 2 grup arasında çıkan bıçaklı kavgada bir muhtar adayı öldü. Kimsenin burnu bile kanamadığı muhtarlık seçimi, demokratik ve elzemdir ama kavganın ve ölümün olacağı yerde o makamı tartışma konusu yapar.
*
Kıymetli muhtar adaylarına küçük bir çağrım var. Hanginiz mahallenizde okuma- yazma ile ilgili bir çalışma yapar bunun yanında mahallenizde kitap okuma günü yaparsanız sizin için oy toplamaya çalışırım. Hepinize başarılar diler, seçim günü kazasız belasız geçmesi dileğiyle.

Bu yazı toplam 768 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer AYDA Arşivi