M.Emin BOZKUŞ
SINIF YÖNETİMİNİN, SINIF YAŞAMINI BİR ORKESTRA GİBİ YÖNETMESİ
Bir öğretmenin ufkunun geniş olması gerekir. Donanımlı olması gerekir. Sınıfta ders anlatırken öğrencinin dikkati dağıldığında; öğrencilerini derse döndüre bilme yeteneğine sahip olması gerekir.
Bir öğretmen gireceği sınıfa, dersine ve öğrencilerine hakim olabilmek, o sınıftaki öğrencilerine olumlu ve etkili bilgiler verebilmesi için; bir gün öncesinden vereceği ders için iyi bir plan hazırlamalıdır. Hazırlamış olduğu ders planına iyi çalışmalıdır. Bunlar bir öğretmenin sınıfta başarılı olması için önemlidir. Mutlaka yapılması gereken etkenlerdir.
Bütün bunlar yapıldıktan sonra öğretmen derse girdikten sonra ve derse giriş yaptıktan sonra öğrenciler; öğretmenlerinin hazırlıklı olduğunu hemen anlar. Ve buna göre davranır. Yani öğretmenin dersine hakim olduğuna saygı duyar, öğrenci dersi dinler.
Peki bu yukarıda anlatılanların hepsi etkili bir anlatım için yeterlimi? Hayır bu yukarıda anlatılanlar olmaz ise olmazlardır. Yani bir planlamanın yol haritasıdır. Öğretmenin sınıfı yönetebilmesi için vücut dilini öğrencilerine kabul ettirmesi gerekir. Her şeyden önce öğrencilerinin öğretmenleri, yani onları çok sevdiklerini bilmeleri gerekir. Öğretmenin öğrencilerine karşı samimi olması gerekir. Verdiği dersi öğrencilerinin menfaatine olduğu için anlattığının bilincinde olması gerekir.
Bir öğretmenin ufkunun geniş olması gerekir. Donanımlı olması gerekir. Sınıfta ders anlatırken öğrencinin dikkati dağıldığında; öğrencilerini derse döndüre bilme yeteneğine sahip olası gerekir.
Öğretmen sınıfta öğretimin yanında mutlaka eğitimi de ihmal etmemelidir. Öğrencisinin ailevi bir sıkıntısı var ise bu sorunun üzerine mutlaka eğilmelidir. Çıkaracağı analizi iyi yönetmelidir. Ve mutlaka gücü nispetinde çözüm yollarına baş vurmalıdır. Bir öğrenci eğer derse karşı kayıtsız ise muhakkak ki bir sıkıntısı, bir problemi vardır. Bu sıkıntısı bir arkadaşıyla olabileceği gibi ailesiyle de ve başka nedenlerle de olabilir. Öğretmen bu öğrencisiyle ilgilenirse; sıkıntılı olan öğrenci bir sahibinin olduğunu, arkasında bir gücün olduğunu his eder ve kendisine bir güven gelir.
Planlı ve hazırlıklı derse giren bir öğretmen vermiş olduğu dersten haz, keyif alır. Sınıfta sıkılmaz, yorulmaz. Dersin bitmesi ve zilin çalması onun için bir gereklilik değildir. Hatta: Çocuklar ne de çabuk zil çaldı? Der. Öğrencileri; öğretmenlerinin bu sözlerinden dolayı samimi olduklarını bilir. Yani öğretmen bir orkestra şefi gibidir. Plansız hazırlıksız olması yönetimde devre dışı anlamını taşır.
Bir öğretmen derse girerken temiz, düzgün bir kıyafet ile girmesi de çok önem arz eder. Üstü başı dağınık bir öğretmen girmiş olduğu sınıfın yönetimini olumsuz etkiler kanaatındayım. Netice itibarı ile iyi bir hatip ödevine daha önceden iyi çalışandır. İyi bir çalışma devamlı başarı getirir. Başarı huzurdur, mutluluktur, refahtır. Rahatlamadır.
Netice itibarı ile bir öğretmen öğrencileri olan elinin altındaki nesli geleceğe donanımlı ve birikimli götürebilmesi için; kendisinin donanımlı bir öğretmen olması elzemdir. Yukarıda anlattıklarımın hepsi o derse giren öğretmende bulunması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.