Hasta Olduğunuzun Farkında Değilsiniz

Toplumda hastaneye gitmeyip birçok hastalığı olan insan var. Bu insanlar, hasta olduğunun farkında değiller. Bu hastalığın belirtileri, davranışlarda ortaya çıkıyor. Bir hastaneye gitmeden de asla hasta olduklarını öğrenemezler. Hastalığın farkında olmadıkları için de sağlıklı davranamazlar. Örneğin, kabullenmekte zorlanan Şizofren hastalığı birçok insanda var. Kimi bunun farkında değil, gerçek ile gerçek dışını birbirinden ayıramayan bu hastaların toplum içinde dolaşması ciddi bir tehlikedir. Bu tehlikelerin başında Kişilik Bozukluğu gelir. Bu hastalık toplumdaki birçok insanda var olan bir hastalıktır. Kişilik Bozuklukları, kendi grubunda birçok çeşide ayrılırken bu hastalığın en tehlikeli olanı Çoklu Kişilik Bozukluğudur. Kimliği iki ya da daha fazla kişiliğe bürünmüş bu insanlar, halinden memnun hastalardır. Girdiği ortama ayak uyduran insan tipi gibi görünseler de bunlar girdiği her ortamda benliğinden uzak davranarak yalan söylemeye alışıktırlar.
*
Böylelikle bir süre sonra Mitomanik davranırlar yani yalan söyleme hastalığına yakalanırlar. Hastalıkları saymakla bitmezken Siyaset Psikolojisinde rastlanan Hubris Sendromu da toplumda yer alan yaygın bir diğer hastalıktır. Hubris,antik Yunan’da “kibir” anlamına gelir. Bu kavramın kişilerde sendrom haline gelmesi ise bireyin kendine aşırı derecede güven duyup başka kişileri hor görmesine neden olur.
*
Siyasetle yakından ilgilenen toplumlarda sadece siyasetçilerde değil toplumun başka kesimleri de bu sendroma yakalanırlar. Kendi yaptıkları yanlışları görmeyen ama başkasının yaptıklarını kartal gibi görürler. Makam ve mevki hırsı, gerçekten hasta olduklarını kabullenmelerine engel olur. Öfkeleri ise yüksek dozda olan bu insanların en büyük korkuları kaybetmektir. Kaybetme korkusu, insanı korku kölesine mahkûm eder. Makam ve mevkisini kaybetmekten, dünyaya ait ne varsa onu kaybetmekten korkan bu insanların hastalıkları tedavi edilemezse Antisosyal Kişilik Bozukluğuna sahip olurlar. Antisosyal Kişilik Bozukluğuna sahip insanlar, kavgaları sürdürmeyi sever ve asla hasta olduklarını kabul etmezler.

Bu yazı toplam 338 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer AYDA Arşivi