Abdullah KALKAN

Abdullah KALKAN

MEZOPOTAMYA

Tarihi Milattan Önce 4000 yılına kadar varan. Antik Yunanlıların Mesopotamya ( Nehirlerin Ortası),Süryanilerin Bed Nahrin ( iki Nehir Arası)bazı kavimlerin de verimli topraklar diye adlandırdıkları medeniyetlerin beşiği Mezopotamya hakkında bazı verileri paylaşmanın zamanı geldi.

Geçmişini bilmeyen geleceğini tayin etmez teziyle yola çıkarak bastığımız her karış topraktan tarih fışkırdığını bilmek durumundayız.

Dicle ve Fırat Nehirleri arasındaki verimli toprakları ifade eden, onlarca kavim ve onlarca devlete yurt olmuş olan Mezopotamya teriminin bu gün bilinen en eski kökleri eski Yunanlıların kullandığı kelimelere dayanmaktadır. Yunancada orta anlamına gelen “ MESOS” ve yine nehir anlamına gelen “POTOMOS” kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. İki kelimenin birleşimi olan “MESOPOTOMOS” kelimesinin zamanla MESOPOTAMYA olarak kullanılması ile günümüze MEZOPOTAMYA olarak gelmiştir. Milattan Önce 250 lerde tarihlenen SEPTUAGİNT yine Milattan Sonra ikinci yüzyılın sonlarında yazılan Büyük İskender’in zamanındaki kaynaklara değinen ANABASİS’te Mezopotamya ismi geçmektedir.

Bu kadar eski tarihlere dayanan bu kavim toprakların kaç defa istilaya uğradığını, bu verimli topraklara sahip olmak isteyen kralların ve zorbaların buralara sahip olmak için döktükleri kanları ve bu uğurda öldürülen milyonlarca insanlardan bahsetmeden geçmek olmazdı.

Son Buz Devrinin sonlarına doğru soğuk ve yaşanılması çok zor olan iklim şartlarından kaçan insanların toplanarak bir arada yaşamaya başladığı bu kadim bölgede sırasıyla;

Hititler

Lidyalılar

Sümerler

Akadlar

Asurlular ve Babiller gibi tarihin bilinen en eski kavimleri yaşamıştır. Bu kadar eski tarihlere sahne olan bu değerli bölgenin dünyanın birçok ilkine de sahne olduğunu belirtmek lazım.

İLK YAZI

Dünyanın bilinen ilk yazı denemeleri olan piktogramlar (semboller) ve devamında Sümerler döneminde farklı sesler için farklı işaretlerin kullanıldığı çivi yazısının ilk kullanıldığı yer Mezopotamya dır.

MATEMATİK VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Zamanın 60 dakikalık süreler halinde kullanılması ( saat) matematik ve geometri hesaplamaları, haftanın yedi gün olarak kullanıldığı takvimin kullanılması hatta ay ve güneş tutulmalarını hesaplayabilme bile ilk defa bu bölgede yapılmıştır.

İLK KANUNLAR / İLK ANAYASA

Belki Mezopotamya’ya medeniyetlerin beşiği denilmesinin en büyük sebeplerinin başında dünya tarihinin bilinen ilk kanunları ve ilk anayasası olan “HAMMURABİ” kanunlarının ilk defa bu bölgede uygulandığı ile alakalıdır. Bilindiği üzere Hammurabi Kanunları 282 adet yasadan oluşmaktadır.

Bunların yanı sıra

TIP

ASTRONOMİ

DİN ve MİTOLOJİ

YAZILI YEMEK TARİFLERİ / DÜNYANIN EN ESKİ MUTFAĞI

Konularına değinirsek yazının sonu gelmez .Çünkü bu kadim topraklar dünyanın yüzlerce ilkine sahne olmuştur.

Tarihte yaşadığımız bölgenin üstün medeniyetine ve günümüzde içinde bulunduğumuz durumu düşündüğümüzde ne kadar acınası durumda olduğumuz anlaşılacaktır. Biz sadece bize kalanlar ile yetinmiş üstüne hiçbir şey koymamışız. Keşke bu bile olsa bize bırakılanlara bile sahip çıkamamışız.

Bu yazı toplam 1040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah KALKAN Arşivi