Abdulaziz BİLGE

Abdulaziz BİLGE

CİZREM’DEN MERHABALAR

Allah’ın izniyle bundan sonra kalemimin mürekeb kokusu “Cizrem Gezetesi” haber sitesinden duyulacak. Merhabalar Cizrem…

Basım ve basın dünyasında Cizre çok eskilere dayanır. Nice âlim nice aydın nice mütefekkir şahsiyetler yetiştiren Cizre, bu hususiyetlere haiz olmasından dolayı basım ve basın işlerinde de tabii olarak önemli bir konumda durmuş, duygu ve düşünce dünyası kabına sığmayan mütefekkir Cizreli önemli şahsiyetler, dönemin basın yoluyla, bu duygu ve düşüncelerini, bilgilerini halkla buluşturmuştur. Yıllar önce Cizre’nin gazetelerinde köşe yazarlığı yapıp yazılar yazan rahmetli dedem Cizre eski Müftüsü Molla Mahmut Bilge’nin aynı misyon ve vizyonunda, bir “köşede” fakat bir köşeye sığdırılamayacak hakikatleri dilegetirebilme heyecanımı belirtmek isterim. Zira nasipse her salı, dilimin döndüğünce “Cizrem Gazetesi” haber sitesinde sizlerle olacağım. İlme, irfana, kültür, zanaat ve sanata, tarihe ve edebiyata “kadim bir medeniyeti ihsas eden herşeye” dair…

Kısa bir girizgâhtan sonra… Sünnetten ve adettendir tanışmak. Ohalde bendeniz Abdulaziz Bilge. Tarihte Ceziretüşşeref, Cezire-i İbn Ömer diye bilinen Cizre’de doğdum. Doğum derken tevafuktur buradaki ilk köşe yazım bugün doğum günüme denk geldi “Eski mollalar” (Melayên berê) diye anılan bir künyeye mensup, altı yedi kuşağa kadar âlim bir ecdadın torunu olmakla mensubiyetin verdiği ağır mesuliyetin farkında ve aynı zamanda buna liyakat noktasında mahcubiyete sahibim.

İlkokul (kısmen Mardin’de), orta ve lise öğrenimimi Cizre’de tamamladım. Lisans eğitimi olarak da Sakarya Üniveristesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 2014 yılında tamamladım ve pedagojik formasyon eğitimimi de yine Sakarya Üniversitesi’nden aldım. 2018 yılında Mersin Üniversitesi “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı” yüksek lisanstan mezun oldum. 2018 yılında Şırnak İlahiyat fakültesini kazandım ve bir sene Arapça hazırlık eğitimi aldım fakat bazı nedenlerden dolayı Şırnak’ta eğitime devam etmesem de Eskişehir Üniversitesi İlahiyat Ön lisansı bitirdim. Şu anda ise Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dörtüncü sınıfım.

Cizre’mizin tarihi, kültür, sanat, edebiyat, yöresel lezzet vs. gibi pek çok alanda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdim. Bu kapsamda dengbejlerimiz “Asker Cizîrî”, “Aşık Selîmê Ciziri” belgesellerini yaptık. Pek çok şehir tanıtım klipleri ve yazıları hazırladım. Ayrıca gönüllü olarak Cizre’nin kadim yöresel ürünlerinin tescili için çalışmalara katıldım. “Cizre Memilheva Kurabiyesi” ve “Cizre Luzine Tatlısı”nın Coğrafik işaret tescilini almak için değerli abilerimle çalışmalar yürüttük. Tescil için ürünlerin fotoğraflarının çekilmesi ve kliplerinin hazırlanmasını gerçekleştirdim. Yine memleketin tanıtımı için pek çok haberin yapılmasında destekler sunmakla birlikte pek çok tv programlarında Cizre’yi tanıtmaya çalıştık. Cizre Kaymakamlığına bağlı, TRT bünyesinde “Gönül Radyoları” olarak kurulan Cizre Nergis FM’de gündemde olan uçan arabamız “Cezeri” nin adı verilen “Cizreli İsmail Ebul İz El Cezeri” konulu bir anlatım gerçekleştirdim. Ayrıca yine Nergis Fm’de Beyar Özdemir ile Kültür Sanat, Şiir programı kapsamında şiirler okudum. Cizre Kızılay Gönüllü Merkezinde “Molla Ahmet El Cezeri” Konulu seminer verdim. Final Koleji’nde öğrencilere Hz. Nuh as ve Tufan adlı semineri verdim.

Gönüllü rehberlik yaparak yüzlerce turist, bürokrat, akademisyen, iş insanı, genel müdür, öğrenci, yabancı turist, youtuber, gezgin gibi pek çok zümreden insanları gezdirip Cizre tarihini ve kültürünü anlattım. Cizre’deki yaşayan kültür hazinelerimizi gün yüzüne çıkartarak değerli şahsiyetleri, kültürel ve tarihi değerlerimizin haberleşmesine vesile olup, toplumsal hafızalarda yer edindirmeyi ve bunların kayıtlı dijital arşivlerde yer edindirmeye yoğun gayretle uğraştım. Pandemi sürecinde pek çok bilinçlendirme klipleri hazırlayıp seslendirdim. Bu süreçte Ramazan ayında Cizre Müftülüğüne halkın dini bilgilere ulaşabilmesi için birçok video hazırladım. Bunun dışında çeşitli projeler için seslendirmenlik yaptım. Melaye Ciziri şiir okuma yarışmasında dereceye girmek nasip oldu. Hâsılı daha ifade etmediğim pek çok hizmeti bu şekilde yapmaya rabbim nasip etti. Tanışma faslının sonlarına gelirken geri kalanını “İnsan eseriyle tanınır” sözüne bırakıyorum.

Şırnak Üniversitesi’nin “Şark Uleması” adlı dört ciltlik eser olarak planladığı projesine beş makale ile katılım sağlıyorum. Bu makalelerden biri olan “Müftü Molla Mahmut Bilge”nin şuan belgesel çalışmasını yürütmekteyim. Velhasılı Bediüzzaman Said Nursi’nin şu sözüyle nihayete erdirmek istiyorum “Kimin himmeti (yardımı, gayreti) milletiyse, o tek başına bir millettir.”

Bu yazı toplam 1592 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulaziz BİLGE Arşivi